Dodik: Ideja "srpskog sveta" je promocija vrijednosti srpskog načina života

Bosna i Hercegovina
Dodik: Ideja "srpskog sveta" je promocija vrijednosti srpskog načina života
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će se zalagati za realizaciju ideje srpskog svijeta

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će se zalagati za realizaciju ideje srpskog svijeta - da srpska zajednica bilo gdje u svijetu ima pravo da promoviše vrijednosti srpskog načina života.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva pravoslavnu vjeru, srpski jezik, srpske škole, srpska kulturno-umjetnička društva, kao i izučavanje historije Srba.

Dodik je pojasnio da ideja o srpskom svijetu znači da srpska zajednica u Australiji, SAD, Novom Zelandu promovira vrijednosti srpskog načina života i da, gdje god da se Srbi nalaze u zajednici, imaju pravo da manifestuju te vrijednosti i da ih nazovu jedinstvenim oblikom koji se zove srpski svijet.

Prema njegovim riječima, ideja o srpskom svijetu pokazuje da Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije.

- Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije, ali ima pravo da zaštiti naša ustavna i međunarodna zagarantovana prava. Ideja "srpskog sveta" je veoma primamljiva i ja ću se zalagati za njenu realizaciju - rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da razumije muslimane koji za sve što se dešava kod Srba smatraju da je upereno protiv njih, ali to nije tačno, prenosi Avaz.

On je rekao da su muslimani našli "voštanu figuru Danijela Servera" i izvlače neku priču o naoružavanju da bi nametnuli priču da je Srbija ponovo problem.

- Njima je ponovo problem Srbija i njena jačina. Problem je RS što postoji, preživljava i što pokazuje vitalnost i može da se razvija - poručio je Dodik.

Ne propustite