Kineski ambasador kazao Izetbegoviću da će pola miliona vakcina za FBiH doći u augustu

Objavljeno:22.07.2021 - 15:22
A A A Times Arial

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas kazao kineskom ambasadoru Ji Pingu da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Za august je najavljen dolazak pola miliona doza vakcina iz Kine.

Kako su saopćili iz SDA, na sastanku su razgovarali o saradnji dvije države, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Razgovarali su i o prijedlogu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom je predviđeno zatvaranje OHR-a do 31. jula 2022. godine, a kojeg su Vijeću sigurnosti uputili Rusija i Kina.

Izetbegović je obrazložio ambasadoru Pingu zašto smatra da još uvijek nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2, te da je postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek neophodno.

Ambasador Ping je upoznao Izetbegovića sa informacijom da će 500.000 doza vakcina, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naručila od kineskog proizvođača Sinopharm, biti isporučene već početkom mjeseca augusta,prnosi Klix.

Izetbegović i Ping su razgovarali i o odnosima SDA i Komunističke partije Kine. Iskazana je obostrana spremnost za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje, saopćili su iz SDA.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!