Kineski ambasador kazao Izetbegoviću da će pola miliona vakcina za FBiH doći u augustu

Aktuelno
Kineski ambasador kazao Izetbegoviću da će pola miliona vakcina za FBiH doći u augustu
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas kazao kineskom ambasadoru Ji Pingu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas kazao kineskom ambasadoru Ji Pingu da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Za august je najavljen dolazak pola miliona doza vakcina iz Kine.

Kako su saopćili iz SDA, na sastanku su razgovarali o saradnji dvije države, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Razgovarali su i o prijedlogu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom je predviđeno zatvaranje OHR-a do 31. jula 2022. godine, a kojeg su Vijeću sigurnosti uputili Rusija i Kina.

Izetbegović je obrazložio ambasadoru Pingu zašto smatra da još uvijek nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2, te da je postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek neophodno.

Ambasador Ping je upoznao Izetbegovića sa informacijom da će 500.000 doza vakcina, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naručila od kineskog proizvođača Sinopharm, biti isporučene već početkom mjeseca augusta,prnosi Klix.

Izetbegović i Ping su razgovarali i o odnosima SDA i Komunističke partije Kine. Iskazana je obostrana spremnost za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje, saopćili su iz SDA.

Ne propustite