PUNO VITAMINA C, ALI I JEDAN BLAGOTVORAN NAPITAK: Kardiolozi savjetuju - ovo jedite ako patite od visokog pritiska

Zanimljivosti
PUNO VITAMINA C, ALI I JEDAN BLAGOTVORAN NAPITAK: Kardiolozi savjetuju - ovo jedite ako patite od visokog pritiska
Povišeni krvni pritisak, odnosno, hipertenzija postoji kada su vrijednosti “gornjeg” arterijskog pritiska

Povišeni krvni pritisak, odnosno, hipertenzija postoji kada su vrijednosti “gornjeg” arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili kada su vrijednosti “donjeg” ili “srčanog” arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg. Na visinu pritiska utiču godine starosti, hronične bolesti, stres, životne navike. Kardiolog Valentina Badina savjetuje kako odgovarajućim namirnicama vratiti pritisak u normalu, ali upozorava da stalni problem sa pritiskom zahtjeva obaveznu posjetu ljekaru.

Mlijeko

Korisna supstanca koja snižava krvni pritisak je mliječna kiselina. Ova komponenta se nalazi u proizvodima kao što su kefir, fermentisano mleko i sirutka. Prema riječima ljekara, ove proizvode treba konzumirati svakodnevno, ali umjereno - ne više od jedne čaše.

pritisak
Čaj od hibiskusa i kakao

Hibiskus sadrži antioksidante i vitamin C, i jako je koristan za pacijente koji boluju od hipertenzije. Takođe se preporučuje redovna konzumacija kokosove vode koja ima diuretička svojstva, a djelotovoran je i kakao.

Voće i povrće bogato vitaminom C

“Grejpfrut, pomorandže, limun, cvekla su hrana koja snižava krvni pritisak. Koristan je i napitak od cvekle sa vodom u razmjeri 1: 1 “, savjetuju kardiolozi i upozoravaju da je ishrana samo pomoćna mjera. Pritisak se može u potpunosti normalizovati samo uz pomoć lijekova koje propisuju ljekari.

Ne propustite