Konaković: Rijetko govorim o slučaju "Memić", režimska mašinerija je probala napraviti političku priču

Bosna i Hercegovina
Konaković: Rijetko govorim o slučaju "Memić", režimska mašinerija je probala napraviti političku priču
.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković objavio je status na Facebooku u kojem govori o slučaju "Dženan Memić", nakon što je danas potvrđena optužnica protiv pet osoba koje su navodno zataškavale dokaze u ovom slučaju.

konakovic

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- Vrlo sam rijetko govorio o slučaju Memić. Nikad nisam išao na proteste, nisam pisao postove o procesima koji su u toku. Nisam želio da na bilo koji način otežam borbu Arijani, Muneveri, Murizu i Ifetu. Nikad tu borbu nismo bojili politikom, obrnuto je. Ta je borba bojila naše politike.

Od tih smo ljudi učili sirom otvorenih očiju šta je hrabrost i šta je istrajnost u borbama. Mnogo je važnija njihova borba od svih politika, od svih stranaka, važnija naravno i od Naroda i pravde. Stranka je samo alat, platforma za borbu.

Od ulaska Arijane Memić u Skupstinu Kantona Sarajevo NIKAD više u tu salu u kojoj se održavaju sjednice nogom nije kročila Dalida Burzić, NIKAD!

Arijana je ulaskom u politiku dio borbe prenijela u institucije, mogla je tražiti i dobiti zvanične informacije, mogla je pitati licem u lice sve one koji smiju doci u salu o činjenicama koje su za ovaj slučaj bile važne.

Nisam nikad govorio ni o tome kako su se na nas ljutili bivši komesari i jos neki prijatelji policajci kad je Okerić Edo pokrenuo formiranje Ad hoc tijela koje je uočilo silne nedostatke u procedurama.

Sve to prije više od 4 godine. Pročitajte ga još jednom, nije ga tesko naći na internetu, pogledajte koliko se stvari iz tog izvještaja potvrdilo nakon 4 godine.

Zadnjih je sedmica posebno režimska mašinerija pokušavala od ove borbe praviti političku priču, vjerovatno jer su šefovi znali da ide po lošem pa su spinovima pokušali i taj zadnji, očajnicki pokušaj.

Kao roditelj ne mogu nikad shvatiti kako je moguće da tako nešto rade, kao političar koji dio njih poznaje znam zašto to rade. Zapitate li se šta bi bilo da Arijana, Munevera, Muriz i Ifet nemaju ovoliko hrabrosti i istrajnosti?

Šta da su odustali i da je režim uspio ubistvo mladog čovjeka zataškati i lažirati saobraćajnu nesreću? Režim koji je okupio korumpirane tužioce i policajce sa ciljem da pravde ne bude.

Danas kad je optužnica potvrđena, kad zaštičeni svjedoci govore istinu, kad proces ide dalje ka nalogodavcima, ja hoću da pišem.

Hoću da se zahvalim dragom Bogu jer smo imali hrabrosti da biramo pravu stranu kad je trebalo i hoću da Mu zahvalim na prilici da od Arijane, Munevere, Muriza i Ifeta ucimo prave vrijednosti života.

Politika, stranke, Narod i pravda, nek’ sve nestane, al’ nek bude pravde u slučaju Memić! - poručio je Konaković.

Ne propustite