Tuširate se svaki dan sapunom? Liječnici kažu da bi njime trebalo prati samo ove dijelove tijela

Moda i ljepota
Tuširate se svaki dan sapunom? Liječnici kažu da bi njime trebalo prati samo ove dijelove tijela
Vjerojatno ste u zadnjih malo više od godine dana nebrojeno puta čuli koliko je važno redovito i temeljito prati ruke, no neki dermatolozi upozoravaju da to nikako ne vrijedi i za tijelo.

Vjerojatno ste u zadnjih malo više od godine dana nebrojeno puta čuli koliko je važno redovito i temeljito prati ruke, no neki dermatolozi upozoravaju da to nikako ne vrijedi i za tijelo. Za kožu cijelog tijela, kažu, prečesto tuširanje ima više štete nego koristi, a neki čak savjetuju da se pri tuširanju sapunom dobro istrljaju samo tri dijela tijela - pazusi, prepone i stopala - a ostalo samo ispere vodom.

5bcf6a87c76219312f38a422

Docentica dermatologije sa Sveučilišta u Torontu dr. Sandy Skotnicki tako tvrdi da 'ribanje tijela sapunom od glave do pete može dovesti do kožnih problema poput ekcema', a s njom se slaže i osnivač Probavnog centra za žene u Marylandu, dr. Chevy Chaseu koji tvrdi da 'redovitim ribanjem tijela sapunom uništavamo korisni dio svog mikrobioma, koji onda više ne zna razliku između dobrih i loših bakterija'. 

-  Iako ruke treba prati redovito, ako se niste upravo digli iz blata, jedina mjesta koja još trebaju sapunanje su pazusi, prepone i stopala - dodaje Chutkan, a ostatak se tijela, kaže, izvrsno opere samo s vodom, čak i nakon napornog treninga.

Tome u prilog ide i istraživanje iz 2018. objavljeno u časopisu Science Advances koje je na koži ispitanika među ostalima otkrilo i soj bakterija koji se povezuje sa smanjenim rizikom od raka kože, a dok ga voda ne uklanja, sapun ga skida sa kože. 

- Pazusi, prepone i stopala su dijelovi tijela na kojima je koža iznimno osjetljiva pa su sklonija stvaranju gljivica i urastanju dlačica koje mogu dovesti do infekcija, te su općenito osjetljivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetne infekcije - zaključila je Skotnicki za Best Life Online.

Ne propustite