U poplavama u Njemačkoj poginulo 59 osoba, Merkel obećala pomoć

Objavljeno:16.07.2021 - 07:51
A A A Times Arial

Foto: Reuters

Najmanje 59 osoba je poginulo, a stotine se vode kao nestale u najvećim poplavama ikada zabilježenim u Njemačkoj. Shodno tome, Angela Merkel, njemačka kancelarka, obećala je podršku u ovoj teškoj situaciji.

Rekordne padavine u Zapadnoj Evropi izazvale su izlivanje rijeka u čitavom regionu.

Belgija je registrovala 11 smrtnih slučajeva nakon ekstremnih vremenskih uslova, za koje političari kažu da je posljedica klimatskih promjena, piše BBC.

Stručnjaci kažu da se očekuje da će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih događaja, ali da je povezivanje pojedinačnih događaja sa globalnim zagrijavanjem komplikovano.

Merkel je tokom sastanka sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom u Washingtonu, izrazila “najdublje saučešće” svima u regionu koji su izgubili najbliže nakon “dana brige i očaja”.

“Strahujem da ćemo pune razmjere ove tragedije tek vidjeti u narednim danima”, dodala je ona i obećala da će Vlada podržati spasilačke akcije i obnovu.

Ona je poručila Nijemcima da ih njihova Vlada “neće ostaviti same u ovom teškom, užasnom trenutku”.

Najteže su pogođene njemačke pokrajine Rhineland-Palatinate i Sjeverna Rajna-Vestfalija, a teška situacija je i u Belgiji i Nizozemskoj. Poplava je bilo i u Luksemburgu i Švicarskoj.