Zoran Milanović: Citirat ću Harisa Silajdžića – "ogadit ćete Hrvatima domovinu"

Region
Zoran Milanović: Citirat ću Harisa Silajdžića – "ogadit ćete Hrvatima domovinu"
-

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović završio je svoj trodnevni posjet Bosni i Hercegovini posjetom Livnu, gdje se susreo s gradskim i županijskim čelnicima.

Nakon susreta s predsjednikom Vlade Županije 10 Ivanom Vukadinom i gradonačelnikom Livna Darkom Čondrićem, Milanović je posjetio i Franjevački muzej i galeriju Gorica Livno.

“Ovo je hrvatska baština i da nema franjevaca ne znam tko bi ju čuvao. To je njihova velika zasluga. Da nema franjevaca ne bih znao tko su mi preci, tu preko planine. I ovdje u Livnu odakle moji preci dolaze, iz Komorana. To bi se izgubilo u prašini zaborava, a oni to čuvaju”, izjavio je Zoran Milanović.

Osvrćući se na političke razgovore vođene proteklih dana s hrvatskim čelnicima u BiH, predsjednik RH ponovio je kako će im i dalje “pružati podršku u njihovoj borbi za temeljna politička prava”.

“Imat će našu, moju potporu u svemu što rade. To što traže je osnova, malo i temeljno. Ispod toga ne može. Pokušavaju ih (Hrvate) izgurati iz Doma naroda, koji je paritetno tijelo kojim se osigurava ravnopravnost triju konstitutivnih naroda što je jako bitno. Taj institut konstitutivnih naroda nije neki dekor, to je naprosto pitanje egzistencije Hrvata”, poručio je.

Zoran Milanović: Hrvati u BiH nisu manjina

Predsjednik RH ustvrdio je kako se Hrvatim u BiH otvoreno uskraćuju politička prava.

“Na mjesta hrvatskih zastupnika u Dom naroda dolaze ljudi koji očito nisu Hrvati ili lažu da su Hrvati. Bira ih jedna druga etnička skupina. Dakle, isti obrazac ista priča. Tome će doći kraj”, zaključio je Zoran Milanović.

Kazao je kako Hrvati u BiH nisu manjina te je uputio kritiku na istupe “nekih zagrebačkih profesora politologije” koji, kako je rekao, lupetaju i predlažu Hrvatima u BiH da prihvate status nacionalne manjine.

“Ugovor i pravni okvir Dejtonskog sporazuma, sa svim onim što mu pripada, sa svim aneksima, kartama, sa svim granicama, u međunarodnom pravu je u rangu radiciranih ugovora. To su ugovori koji su duboko ukorijenjeni i ne mogu se tek tako mijenjati. Kod njih ne vrijedi klauzula “rebus sic stantibus” (kako sada stvari stoje), pa kad se stvari promjene razgovarat ćemo opet. Takvi ugovori mijenjaju se samo u velikim turbulencijama, da ne kažem ratovima. Nakon jednog rata donesen je takav sporazum i on će vrijediti zauvijek, do sljedeće nevolje koju ne želimo”, kazao je Milanović.

Odbacio je kritike koje su stigle iz pojedinih političkih krugova da svojim izjavama uzrokuje nestabilnost u BiH.

“Oni su uzrok političke nestabilnosti, nervoze i nesreće u BiH. Rade ono na što je upozorio Haris Silajdžić prije 15 godina, što sada rade i neki odgovorniji predstavnici bošnjačkog političkog naroda, a svodi se na rečenicu: ‘Nastavite li tako’, citiram Silajdžića, ‘ogadit ćete Hrvatima zemlju koja je njihova domovina’. To nisu moje riječi, to je rekao Haris Silajdžić”, kazao je Zoran Milanović.

Ne propustite