SAD JE PRAVO VRIJEME DA OVE BILJKE UNESETE U KUĆU: Komarci i ostali insekti od njih bježe, BOLJE OD PESTICIDA

Praktična žena
SAD JE PRAVO VRIJEME DA OVE BILJKE UNESETE U KUĆU: Komarci i ostali insekti od njih bježe, BOLJE OD PESTICIDA
.

Davno je poznato da postoje biljke koje ‘tjeraju’ insekte, piše Luftika.rs. Umjesto skupih, mnogo bolje rješenje je da posadite neku od ovih dekorativnih biljaka i otarasite se komaraca, paukova i drugih insekata koji nam spopadaju domove tokom ljetnje sezone.

Evo o kojim je biljkama riječ:

screenshot-2

Bosiljak

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muhe. Izuzetno lako uspijeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon. Međutim, postoji nekoliko vrsta bosiljka, a najbolje je uzeti običan, jer je najefikasniji.

Ruzmarin

Ruzmarin je takođe biljka koja odbija komarce, a ne zahtjeva mnogo održavanja. Ruzmarin je komarcima “nepodnošljiv”, naročito kada cvijeta, a ulje koje se nalazi u grančicama ove biljke ublažava i svrab ako su vas bocnuli.

Lavanda

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, a tjera i moljce.

Matičnjak

Matičnjak rastjeruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na sjevernoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto. Nemojte ga držati u kući, već napolju ili na balkonu.

Nana

Pauci, poput većine drugih insekata, ne podnose miris nane. Ova biljka ima jak aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiv paucima i raznim bubama.

Nana u malim saksijama i strateško smeštanje u ćoškove u kojima inače pronalazite paukove zauvek će ih istjerati iz vašeg doma. Takođe, poslije usisavanja i čišćenja možete da poprskate prostorije u kući osveživačem vazduha s mirisom nane.

Izvor:Stil

Ne propustite