DA LI JEDETE PREVIŠE ŠEĆERA? Ne morate da vadite krv, samo provjerite da li imate neki od ovih simptoma
Šećer ima mnogo kalorija, ali onih praznih, što znači da naš organizam nema mnogo koristi od njega.
Iako ga ima u mnogim namirnicama, ipak je moguće isključiti ga iz ishrane. To je i preporuka ljekara, jer ako ga unosite previše u organizma, on može prouzrokovati mnogobrojne zdravstvene probleme, a gojaznost je samo jedna od njih.
Ako niste sigurni da li unosite mnogo šećera u organizam postoji način da to provjerite. Ukoliko imate neki od ovih simptoma došlo je vrijeme da šećeru kažete zbogom.
Akne
Hrana u kojoj se nalazi mnogo šećera izaziva nagli rast insulina u krvi. Kao odbranu tijelo započinje proces vezivanja šećera za proteinske molekule. Čim glukoza uđe u krv, ona pokreće niz komplikovanih fizioloških procesa koji na kraju mogu da izazovu upalu i probleme s kožom. Ako se često u organizam unose velike količine šećera, može doći do pojačane aktivnost lojnih žlijezda na koži, nakon čega dolazi do upalnih procesa. To znači da ishrana bogata šećerom nosi veći rizik od nastanka akni.
Problemi sa zubima
Štetne bakterija u ustima hrane se šećerom. Tako nivo kiseline koja se obično proizvodi može da se uveća i ošteti zubnu gleđ.
Kad se taj zaštitni spoljni sloj troši dolazi do stvaranja karijesa. To može da izazove zubobolju, osjetljivosti zuba i krvarenja desni, pa čak može dovesti i do gubitka zuba, pišu Nezavisne.com
Bol u zglobovima i mišićima
Ako imate bolove, osjećate trnce i otiču vam noge to može da bude jedna od posljedica – oštećenje nerava.
Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije
Ako konzumiramo veće količine slatke hrane, visok nivo šećera u krvi sprječava glukozu da uđe u ćelije. Zbog toga tijelo nema energije i stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do “goriva”. Nakon unosa određene doze šećera, osjetićete nalet energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osoba se osjeća iscrpljeno, jer ta doza nema prehrambenu vrijednosti i ne može dugo da održi osjećaj sitosti.
Nadutost
Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer ne svari u potpunosti u tankom crijevu. Kad dođe u debelo crijevo, može da fermentiše i dovede do gasova, grčeva i bolne nadutosti, kao što može da pogorša i simptome sindroma iritabilnog crijeva.