Pet razloga zašto svakodnevno jesti jaja i ljusku od jajeta

Zdrav život
Pet razloga zašto svakodnevno jesti jaja i ljusku od jajeta
Jaja su odličan primjer kako savršena priroda može biti u stvaranju namirnica dobrih za čovjekov organizam.

Jaja su odličan primjer kako savršena priroda može biti u stvaranju namirnica dobrih za čovjekov organizam. Jaja nas čine ljepšima iznutra (utječu na zdravlje srca, mozga, krvnog tlaka), ali i izvana (utječu na kosu).
Iako su često imala i lošu reputaciju, najnovija istraživanja objavljena u British Medical Journalu, pokazala su brojne blagodati i razloge za svakodnevnu konzumaciju jaja.

 

  1. Jaja su obavezna za trudnice. Razlog je taj što su jaja puna kolina, B vitamina koji je važan za razvoj djetetova mozga. Osim toga, kolin igra važnu ulogu u sprječavanju mentalih poremećaja kod djece te bolesti poput sindroma Down i demencije.
  2. Jaja mogu obuzdati vaše kasnovečernje želje za hranom. Dobar visokoproteinski doručak kao što su jaja pomaže u obrani od žudnje za hranom kasnije tijekom dana. Visokokvalitetni proteini koji se nalaze u jajima stvaraju veći osjećaj sitosti koja traje duže.
  3. Jaja mogu poboljšati vaše reflekse. Istraživanja su pokazala da tirozin, aminokiselina pronađena u jajima, može biti presudna u trenucima poput, primjerice, obične vožnje automobilom kada brza reakcija presuđuje hoće li doći do nesreće ili ne.
  4. Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca. I to zahvaljujući antioksidansima kojima obiluje. Iako kuhanjem jaje gubi otprilike polovinu ovih esencijalnih tvari i nakon toga ih imaju daleko više nego primjerice jabuke.
  5. Jaja pomažu u smanjenju krvnog tlaka. Točnije, proteini u jajima smanjuju krvni tlak, a posebno dobra stvar je da se  smanjenjem krvnog tlaka smanjuje i rizik od razvijanja bolesti srca.

I ljuska je zdrava!
Znanstvenici su također dokazali kako je i ljuska jajeta jako dobra za zdravlje te poboljšava zdravlje noktiju, kose, desni te smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što je astma i alergijski rinitis.
Priprema: Prokuhajte jaja na pet minuta i potom ostavite da se osuše. Nakon toga ih sameljite u običnom mlincu za kavu. Dovoljno je konzumirati 0,5-1 grama mljevenih ljuski jaja dnevno, a možete ih konzumirati pomiješane s vodom ili kao dodatak žitaricama za doručak.

Izvor:gloria.hr

Ne propustite