Merkel i Macron traže sastanak vrha Europske unije i Putina

Svijet
Merkel i Macron traže sastanak vrha Europske unije i Putina
.

FRANCUSKA i Njemačka u srijedu su predložile sastanak na vrhu Europske unije i ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se poboljšali odnosi tog saveza i Rusije, otkrila su dva diplomata o potencijalnom susretu, prvom takve vrste od 2014. godine.

Susret bi se dogodio nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i Putina ranije ovog mjeseca u Ženevi, u vrijeme dok su Pariz i Berlin nezadovoljni što se pristup Europske unije prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi agencija Reuters. 

"Moramo raspraviti kako izaći iz ove negativne spirale, no moramo nastupiti ujedinjeno", rekao je jedan europski diplomat dodavši da bi se baltičke države mogle protiviti summitu. 

Nije još jasno bi li takav susret uključivao svih 27 čelnika članica Unije ili samo predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. 

Susreti na toj razini prekinuti su nakon što je Rusija 2014. godine anektirala ukrajinski poluotok Krim. 

Dvodnevni summit 

Čelnici Europske unije o novoj će strategiji upravljanja sve gorim odnosima s Rusijom razgovarati od četvrtka, na dvodnevnom summitu u Bruxellesu. 

"Njemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji. Merkel je ranije spomenula da s Rusijom i Kinom na najvišoj razini ne bi trebao razgovarati samo SAD. Rusija je susjed, a takav je format već postojao 2007. u Finskoj", rekla je Reutersu osoba upućena u nadolazeći sastanak o Rusiji.

Strateški dokument Europske komisije i diplomatske službe Europske unije ranije ovaj mjesec pokazao je da, usprkos godinama tenzija, "EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i sigurnost na europskom kontinentu". 

Iako Zapad optužuje Rusiju za kibernetičke napade, kampanje dezinformiranja i druga djela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svijetu je i peti najveći trgovinski partner Europske unije, dok je europski blok najveći strani investitor u Rusiju. 

Ne propustite