Hrvatski premijer poručio bh. Hrvatima: Ostanite u BiH!

Aktuelno
Hrvatski premijer poručio bh. Hrvatima: Ostanite u BiH!
Hrvatski premijer Zoran Milanović je u Sarajevu počeo dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini, tokom kojega će obići još sedam općina na području srednje Bosne, u kojima Hrvati predstavljaju značajan dio stanovništva.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u Sarajevu počeo dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini, tokom kojega će obići još sedam općina na području srednje Bosne, u kojima Hrvati predstavljaju značajan dio stanovništva.

Ujedno je riječ o općinama u kojima je Hrvatska raznim programima finansirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte.

Predsjednik Vlade Hrvatske obećao je u Sarajevu nastavak pomoći Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, istaknuvši kako će ona biti usmjerena na projekte koji su doista važni za njihov opstanak, te kako će se raspodjela novca provoditi na potpuno zakonit i transparentan način kroz institucije, a ne na temelju volje pojedinaca.

Milanović je zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom svečano otvorio novoizgrađeni Studentski dom "Dr. Dragutin Dujmušić" Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) u sarajevskom naselju Stup.

''Država su institucije, a ne volja gradonačelnika, premijera ili predsjednika države, nego pravila koja BiH čekaju u EU nadam se prije, a ne kasnije. Na tome treba radite, bez obzira na to što su Hrvati u BiH, budući da većina ima hrvatsko državljanstvo i državljani EU. Ovo je, ipak, za mnoge od njih sadašnji dom i budući dom. Zato ostajte ovdje, iako je na kraju sve vaš izbor'', rekao je Milanović tom prilikom. 

Zahvalnost Milanoviću su iskazali predsjednik HKDD-a don Anto Jelić, koji je vodio projekt i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je Milanovića pozvao da u Evropi jače digne glas, kako bi podsjetio da u BiH žive i Hrvati.

Milanović je kazao kako se samo trudi pomoći koliko može da ograničena sredstva dostupna iz hrvatskog budžeta budu dodijeljena tamo gdje je najpotrebnije.

"Ne ovisi sudbina BiH, odnosno bh. Hrvata i ono što će hrvatska Vlada ulagati i pomagati toliko puno o osobi predsjednika hrvatske Vlade, nego o institucijama koje gradimo i koje osiguravaju da se novac hrvatskih građana, koji ga, također, nemaju dovoljno za svoje potrebe... ne troši i ne rasipa uzalud", kazao je Milanović.

Kazao je kako je u slučaju Sarajeva važno da novi studentski dom bude otvoren za sve studente, bez obzira na to ko su i otkuda dolaze.

Dom koji može primiti 300 studenata je većim dijelom uređen i u funkciji, a u njegovu izgradnju i opremanje ukupno je do sada uloženo 4,5 miliona eura. Hrvatska je od 2012. do danas u nekoliko navrata za njegovu izgradnju i opremanje donirala ukupno 534.000 eura, a u toku je još jedan javni konkurs za projekt vrijedan 100.000 eura.

U okviru dvodnevne posjete Milanovića BiH su, također, planirane posjete Varešu, Kreševu, Žepču, Vitezu, Gučoj Gori, Novoj Biloj i Jajcu. Milanović bi se u ovim gradovima trebao sastati s predstavnicima lokalnih vlasti, kao i predstavnicima katoličke vjerske zajednice.

Ne propustite