OVO JE VAŽNO! Čekaju nas TROPSKI DANI, a evo možete nekome da sačuvate život ukoliko doživi toplotni udar!

Objavljeno:21.06.2021 - 19:28
A A A Times Arial

Na osnovu najavljenih temperaturnih skokova, a koji su predviđeni za naredne dane, za očekivati je da će građani u povećanom obimu imati potrebu za osnovnim tehnikama pružanja prve pomoći kod stanja koja su izazvana toplotni udarom ili pojavom sunčanice.

Crveni krst Beograd u sklopu svojih javnih ovlašćenja za pružanje prve pomoći u slučaju prirodnih ekoloških i drugih nesreća koristi priliku da Vas zamoli da kroz sve kanale informisanja prenesete osnovne informacije o tehnikama pružanja prve pomoći ko gore navedenih stanja. 

adobestock-216772911-1210x700

Za građane korisno je da znaju da sunčanica nastaje direktnim izlaganjem glave sunčevom zračenju. Simptomi koji se mogu javiti jesu glavobolja, pretjerano znojenje, ubrzan puls, dok je disanje plitko i ubrzano. Može se javiti vrtoglavica pa čak i nesvjestica. 

Mjere pružanja prve pomoći: 

- Pomjeriti osobu u hlad ili u rashlađenu, provjetrenu prostoriju

- Raskomotiti je, skinuti nepotrebnu, suvišnu odjeću

- Postaviti hladne obloge na čelo, vrat i zglobne prevoje

- Postaviti je da sjedne i dati hladne, slatke napitke, gutljaj po gutljaj

- Ukoliko osjeća nesvjesticu, postaviti je u ležeći položaj sa podignutim nogama

Za razliku od sunčanice, toplotni udar može nastati u bilo kom vremenskom dobu, čak i zimi, i u zatvorenoj prostoriji. Toplotni udar nastaje usljed dužeg boravka u pregrejanoj sredini, kada toplota tijela prevazilazi kapacitet znojenja. Visoka temperature uz povećanu vlažnost vazduha doprinose nastanku toplotnog udara. Simptomi koji se mogu javiti su: Crvenilo kože, povišena tjelesna temperature, suva koža, može se javiti poremećaj svijesti (od pospanosti do besvjesnog stanja), glavobolja, mučnina, povraćanje.

Mjere pružanja prve pomoći: 

- Sklonite osobu na hladnije mjesto

- Uklonite nepotrebnu odjeću

- Uvijte pregrijanu osobu u vlažan čaršav ili nešto slično njemu i polivajte hladnom vodom sve vrijeme (nikako ledenom vodom!)

- Dajte osobi rashlađenu tečnost da pije, gutljaj po gutljaj

- Po postizanju zadovoljavajuće temperature tijela, mokre čaršave zamijenite suvim

- Ukoliko se javi nesvjestica, postavite osobu u ležeći položaj sa podignutim nogama

- Ukoliko se jave teži poremećaji svijesti – besvjesno stanje, osobu okrenite na bok  i odmah kontaktirajte Službu hitne medicinske pomoći

Za kraj u razgovoru sa iskusnim trenerima prve pomoći možemo zaključiti da je prevencija najbolje rješenje. Tokom toplih dana najbolje je pridržavati se sljedećih savjeta: 

- Koristite dobru zaštitu glave– kapa, kačket, šešir

- Vodite računa o oblačenju – lagani, prozračni materijali, od prirodnih tkanina i svjetlijih boja

- Vodite računa o ishrani – uravnotežena i lagana ishrana, unos voća i povrća bogatih mineralima i vitaminima

- Hidrirajte se – pijte dosta tečnosti tokom dana, imajte uvijek sa sobom flašicu vode

- Obratite pažnju na prostor u kom boravite – redovno provjetravajte i vodite računa da ukoliko koristite klima uređaje ne postoje prevelike temperaturne razlike

 

 

(Pink)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!