Tomislav Kufner: Ovo su pravila za državljane BiH koji žele ući u Hrvatsku

Bosna i Hercegovina
Tomislav Kufner: Ovo su pravila za državljane BiH koji žele ući u Hrvatsku
Tomislav Kufner voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Republike Hrvatske, pojasnio je proceduru za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Tomislav Kufner voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Republike Hrvatske, pojasnio je proceduru za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Kufner je više puta istakao da je osim nužnog ispunjavanja epidemioloških uvjeta – potrebno da imaju valjan razlog dolaska u Hrvatsku. Jedan je dolazak u turističke svrhe ili ako imaju vlastitu nekretninu u Hrvatskoj.

“Potreban je negiativan PCR ili negativan antigenski test, potvrda o primljene dvije doze cjepiva 14 dana nakon primanja, ili ako je osoba preboljela covid u 180 dana i primila jednu dozu. Preboljenje se može prikazati pozitivnim PCR testom ili desetodnevnom samoizolacijom koja se može prekinuti testiranjem i nalazom koji se dostavi na Granični prelaz”, pojasnio je Kufner u uvodu.

Svi bh. građani koji ulaze u Hrvatsku moraju predočiti dokaz da su vlasnici nekretnine, ili da imaju potvrdu o plaćenom smještaju.

Kufner: Potvrda o smještaju, dovoljno novca

“Kod ulaska u Hrvatsku mormo prikupljati podatke i o mjestu boravka, planiranom razdoblju boravka i kontakt podatke. To se mora dostaviti unaprijed, ako se ne dostavi – popunjava se na Graničnom prelazu, a to produljava vrijeme čekanja”, pojasnio je Kufner.

On je rekao da je i prihvatljiv iznos od 30 posto iznosa za smještaj.

Mnogi građani su kazali da ih na granici Hrvatske pitaju o iznosu novca kojeg imaju kod sebe. Kufner je pojasnio da je to zakonska odredba koja nema veza sa COVID-19, nego je dio zakonika o Schendgenskim granicama.

“Državljani zemalja van EU moraju imati određenu svotu novaca kod sebe. To je 70 eura po danu ako nemaju smještaj, ako imaju smještaj onda je 30 eura. Ako možete dokazati da novac posjedujete na karticama – to će biti dovoljno”, pojasnio je Kufner.

Šta su nenužna putovanja?

Gostujući u Novom danu na N1 Kufner je rekao da se dešavaju duža zadržavanja na granicama je mnogi putnici nemaju vjerodostojnu dokumentaciju za dokazivanje neodgodive posjete Hrvatskoj, neki kažu da dolaze na liječenje – a nemaju nikakav dokaz o pozivu neke zdravstvene ustanove.

“Neki kažu da obilaze stariju obitelj – a nemaju dokumentaciju da dolaze u tu svrhu”, poručio je.

Kufner je rekao da ukoliko se ide u posjetu prijateljima i rodbini u Hrvatsku – pripada nenužnom putovanju.

“Vijeće EU je izdalo preporuke koje smo implementirali, po tim preporukama – to nisu nužba putovanja, te to neće biti moguće. Dolazak kod rodbine je pristup liberalan, nije nužno da ste vlasnici nekretnine, ali morate imati dokaz da je to vlasništvo roditelja ili djeda. To je uža obitelj, koja se tretira”, izjavio je.

Tranzit kroz Hrvatsku

Pojasnio je da je BiH blizu da se uvrsti u prilog 1 zemalja smjernica o nenužnim putovanjima, a ako bude na tom prilogu – to će značiti benefite za državljane BiH koji su putnici u Hrvatsku u smislu lakšeg ulaska.

Kada je riječ o tranzitu kroz Hrvatsku unutar 12 sati – dovoljno je da putnik posjeduje potrebne dokumente, a ako se radi o državljanima BiH koji imaju državljanstvo i Hrvatske – dovoljno je da samo ispune gore navedena epidemiološka pravila za ulazak u Hrvatsku.

Kufner je na koncu kazao da pritužbi na ulazak i mjere ima, ali se uglavnom to radi kada putnici nisu dovoljno informisani ili zaborave ponijeti neku dokumentaciju.

(N1)

Ne propustite