OVO JE RAZLOG ZAŠTO SE PREVRĆETE I BUDITE CIJELE NOĆI: Istraživanje otkrilo zbog čega NIKAKO ne možemo da zaspimo

Porodica i zdravlje
OVO JE RAZLOG ZAŠTO SE PREVRĆETE I BUDITE CIJELE NOĆI: Istraživanje otkrilo zbog čega NIKAKO ne možemo da zaspimo
.

Razlog nesanice je neočekivan!

Znamo da kafa, druga pića s kofeinom ili stres pred spavanje ne utiču blagotvorno na našu sposobnost da utonemo u san. Ali, da li ste znali da će vas i muzika, koju mnogi slušaju da bi se opustili, razbuditi? Evo zašto je tako, iznenadićete se!

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Bejlor dokazalo je da pjesme koje nam se "uvlače" u uši predstavljaju prepreku na putu ka dobrom snu. Studija, objavljena u žurnalu "Psihološka nauka", fokusirala se upravo na pesme koje ne možemo da izbacimo iz glave, koliko god pokušavali. Mislite da će ta pjesma "odšetati" iz mozga kada zaspimo, ali se varate!

"Naš mozak nastavlja da procesuira muziku, čak i kada je više ne čuje. Što više je slušate pred spavanje, veće su šanse da ćete čuti pjesmu koju ne možete da 'izbacite' iz glave i potom ćete imati poteškoće da zaspite", rekao je dr Majkl Skali, autor studije.

Učesnici, njih 50, pred spavanje su slušali tri strane pesme koje su u anketama proglašavane za "nesnosne" jednom kada ih čujemo.

"Analizirali smo potom njihov kvalitet sna, disanje, ritam otkucaja srca i druge biomarkere. Oni koji jesu prijavili da im je pjesma 'ušla' u uši su imali šest puta veće šanse da loše spavaju", rekao je on.

"Teže su utonuli u san, duže ostajali u takozvanim lakim fazama sna i češće se budili tokom noći", dodao je dr Skali.

Dakle, ako želite da se dobro naspavate, nikako ne slušajte muziku ili se barem odlučite za pesme za koje znate da vas opuštaju, a ne da ćete ih potom "pjevušiti" cijele noći gledajući u plafon i pokušavajući da zaspite. Pogledajte i trik protiv nesanice koji ima deset miliona pregleda!

(MONDO)

Ne propustite