Dodik: U Turskoj ponovljeno da u BiH nema saglasnosti za NATO

Aktuelno
Dodik: U Turskoj ponovljeno da u BiH nema saglasnosti za NATO
-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je tokom sastanaka koje je imao u Turskoj ponovo ukazao da u BiH nema saglasnosti za put u NATO.

Dodik je rekao da je to napomenuo i na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kome je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO.

"To je bio skup koji obuhvata sve zemlje Balkana i mislim da je konferencija bila uspješna. Tamo je bilo važno da budemo i da prenesemo neka naša iskustva. Rekao sam tamo da dvije važne stvari, iako su neki ovdje u BiH i Republici Srpskoj htjeli da od toga naprave slučaj. Rekao sam da BiH nema saglasnost za put u NATO", rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, od svih zemalja na tom samitu, samo Srbija, BiH i Moldavija nisu u NATO, te nemaju namjeru za integracijama u taj vojni savez.

"Rekao sam na Samitu i da je BiH dugo pod protektoratom, što onemogućava evrointegracije", rekao je Dodik i dodao da na tom planu zemlje kao što su Francuska i Holandija konkretnim potezima sprečavaju proširenje EU.

Dodik je ponovio da je sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom posvetio ekonomskim temama u Srpskoj i Federaciji BiH i podršci u kojoj bi turske banke integralno podržale putno povezivanje Beograda i Sarajeva.

"Mislim da se taj projekat odvija uspješno, te da ga je podržala Srbija, a Srpska sve radi da se on nesmetano sprovede", rekao je Dodik.

On je naveo da su u borbi sa pandemijom virusa korona veliki gledali sebe, te da su male zemlje ostale nezaštićene.

"Moraće se globalno pokrenuti inicijativa da se znaju pravila za eventualno slične pojave u vezi sa pandemijom koja je nanijela ozbiljne probleme i zaustavila mnoge važne stvari", istakao je Dodik.

On je rekao da djeluje da je svijet na kraju pandemije, ali da to niko ne može garantovati, jer i dalje postoje žarišta virusa u nekim zemljama.

"Moramo i dalje da se pazimo i ne mislimo da je sve gotovo, te održimo disciplinu", rekao je Dodik.

"Nismo spremni da budemo dio bilo kakve farse"

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je ta stranka zainteresovana za pregovore u vezi sa Izbornim zakonom BiH, ali ne i da podrži bilo kakvu reformu u tom pogledu.

"Nismo spremni da budemo dio bilo kakve farse koje se tu pravi", rekao je Dodik.

On je dodao da je jako bitno pitanje da li ima političkog dogovora na tom planu, te da priča o problemu "Sejdić-Finci" traje jako dugo

Dodik je istakao da je važno pitanje na tom planu izbor članova Predsjedništva u FBiH.

"Logično je bilo da se tamo Bošnjaci i Hrvati dogovore kako će to riješiti i da se mi u Republici Srpskoj ne bavimo time. Nas interesuje Dom naroda Parlamenta FBiH u smjeru da se tamo biraju istinski predstavnici Srba i pomognu u životu svojih lokalnih zajednica", rekao je Dodik.

On je ocijenio da nije optimista da će stvari u FBiH u vezi sa Izbornim zakonom biti riješene, uprkos određenim pokušajima stranaca.

"Kako god, Srpska nikad u vezi s tim neće pristati da ide u simboličke promjene vezane za neka tehnička pitanja. Ako nema cjelovite reforme izbornog zakonodavstva, onda ne vidim razloga da nekim popravkama ugrozimo čitav sistem", naglasio je Dodik, koji je i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je dodao da izborni sistem mora biti vlasništvo političkih faktora u BiH, a nikakvih stranaca.

"Imamo dovoljno pameti ovdje da doprinesemo izbornoj reformi i stvorimo uslove za fer izbore", rekao je Dodik.

Ne propustite