BOLJE DAJTE DJETETU ČOKOLADNO MLIJEKO, NEGO DA JEDE U PEKARI: Dr Jagoda šokirala izjavom - bićemo debeli kao Amerikanci!

Zanimljivosti
BOLJE DAJTE DJETETU ČOKOLADNO MLIJEKO, NEGO DA JEDE U PEKARI: Dr Jagoda šokirala izjavom - bićemo debeli kao Amerikanci!
Specijalistkinja higijene i ishrane dr Jagoda Jorga komentarisala navike u ishrani djece

Specijalistkinja higijene i ishrane dr Jagoda Jorga komentarisala navike u ishrani djece, koje bi ako se ne isprave mogle da dovedu do 68 odsto prekomjerno uhranjenih, kao što je u SAD-u.

Doktorka Jagoda Jorga rekla je u Jutarnjem programu K1 da brine zbog navika djece kada je u pitanju ishrana. Ona je komentarisala činjenicu da su djeca sve više gojazna i zbog toga imaju prateće probleme.

profimedia-0092439771

Zdrava ishrana je jedan od osnova zdravog organizma, navike koje postavimo u djetinjstvu pratiće nas kroz čitav život, a doktorka kaže da postoji više problema kada planiramo ishranu djece.

"Dobra, kvalitetna hrana je skupa, pod tim podrazumijevam meso i sir, voće i povrće. Druga bitna stvar je koliko imamo vremena za spremanje obroka, kada djeci kupujemo gotova ili polugotova jela u kojima ne prepoznajemo više sastojke", rekla je ona.

"Podstaknuta sam činjenicom da će biti škole sporta u Beogradu, davno imam ideju da postavimo jabukomate! Automate za voće. Kao što mogu da kupe gazirano piće na automatu, tu oko škola sporta možemo da stavimo automate koje već prave Italijani, neka na licu mjesta uče da se jede banana, jabuka, kruška... Mora da se radi praktično, mora puno toga da se radi na svim nivoima društva ako hoćemo da imamo zdravu, odraslu populaciju za 15-20 godina. Inače ćemo imati 68 odsto odraslih sa problemom pretjerane uhranjenosti, kao što je to u Americi", rekla je ona.

Voditeljka ju je upitala da procijeni kakvo je stanje među djecom, podstaknuta istraživanjem koje je u Britaniji pokazalo da zabrinjavajuć procenat mališana nije probao jabuku, niti zna šta je banana.

"Ne mogu da tvrdim, nemam podatke, ono što ja u razgovoru sa roditeljima gojazne djece imam stalno kao situaciju je sljedeće. Kažu mi da njihovo dijete ne voli da jede povrće, pa ni voće, od voća možda jedu banane. Omiljena je banana u tim kategorijama djece, to je generalni problem, tip ishrana koji vodi u poremećaje zdravlja. Crevne bakterije, gojaznost, dijabetes, po pravilu djeca sa tim problemima ne jedu voće i povrće", rekla je ona i dodala da su naša djeca, vjerovatno, u boljoj situaciji od britanske.

"Kod nas ima više zelenih pijaca, mi imamo kulturu snabdjevanja tamo, pretpostavljam da nismo baš još dotle stigli", rekla je ona.

Dr Jorga je naglasila da problem nije samo kako hranimo djecu kod kuće, već i šta mogu da pojedu oko škole. Namjerno nije želela da imenuje "objekte" u kojima djeca kupuju užinu, i rekla da vjeruje da će svi znati na šta misli,prenosi Mondo.

"Pogledajte objekte oko škola? Djeca mogu tu da stiču navike u ishrani, dobre ili loše. Tu bi trebalo poraditi, ne samo kod kuće, nego i u školskoj sredini gdje među vršnjacima nastaju navike. Ja kad kažem nekom djetetu da užinu ponese od kuće, uvijek vidim uzdržavanje, vršnjaci će ih zadirkivati zbog toga. Bolje da piju čokoladno mlijeko, nego da idu u te objekte oko škola da se snabdjevaju", rekla je ona.

Ne propustite