OVE NAMIRNICE MOGU DA POVEĆAJU RIZIK OD KARDIOVASKUALRNIH BOLESTI:Ako želite zdravo srce, odmah ih izbacite iz ishrane!

Zanimljivosti
OVE NAMIRNICE MOGU DA POVEĆAJU RIZIK OD KARDIOVASKUALRNIH BOLESTI:Ako želite zdravo srce, odmah ih izbacite iz ishrane!
Kardiolog Andrej Friman naglašava koliko je ishrana važna za zdravlje cijelog organizma, pa tako i srca.

Kardiolog Andrej Friman naglašava koliko je ishrana važna za zdravlje cijelog organizma, pa tako i srca. Ukoliko želite da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti, ovu hranu izbacite iz upotrebe ili barem svedite na minimum.

Ipak ne postoji hrana koja će vam spasiti život... I ne postoji ona koja će vas ubiti. Riječ je o ravnoteži - rekla je dr Šeron Hajes, profesorka kardiovaskularne medicine.

Zato se trudite da ovu hranu jedete što rjeđe:

Slanina, kobasice i ostalo prerađeno meso

Hajes je vegetarijanka. Prije 25 godina prestala je da jede životinjske bjelančevine i ranije je izbegavala prerađeno meso jer je bogato kalorijama, zasićenim masnoćama, soli i drugim dodanim sastojcima.

Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da česta konzumacija prerađenog mesa može da uzrokuje mnoge bolesti, istakao je Friman.

srce-1

Čips od krompira i ostale prerađevine

Klonite se malih kesica slanih, hrskavih ugljenih hidrata koje vidite u automatima, savjetovali su ljekari. Friman se slaže s mnogim nutricionistima da su ugljeni hidrati - koji se nalaze u čipsu, hljebu i krekerima - veći problem od masti.

Dezerti

Uživanje u dodatnim šećerima u vrlo ograničenim količinama, ako su vam uopšte potrebni, napomenuo je Friman. Što se tiče poslastica poput pita, sladoleda i bombona, on savjetuje da ih jede maksimalno jednom nedjeljno.

Previše proteina

Nerijetko se događa da ljudi konzumiraju dvostruko više proteina nego što im je potrebno u jednom danu, a to opterećuje bubrege i može uzrokovati različite probleme, kaže doktor.

Brza hrana

Iako neki restorani brze hrane nude opciju zdravijih obroka, ljekari se slažu kako ni oni nisu idealan izbor.

Energetska pića

Friman je rekao da ih izbjegava jer sadrže dodani šećer, plus sastojke koji potencijalno mogu da izazovu probleme poput visokog krvnog pritiska ili aritmije.

To ne znači da treba u potpunosti da izbjegavate kofein. Sasvim je zdravo svakodnevno popiti čaj ili kafu, ali u umjerenim količinama, rekao je.

Ne propustite