Zdravko Krivokapić: Nisam podržao Rezoluciju o Srebrenici

Aktuelno
Zdravko Krivokapić: Nisam podržao Rezoluciju o Srebrenici
-

Zdravko Krivokapić, crnogorski premijer, poručio je kako je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila nepotrebna, jer "produbljuje podjele i sukobe u društvu".

Krivokapić je kazao da se Crna Gora borila i izborila za demokratiju i slobodu.

“Izvršna vlast je potpuno odvojena od zakonodavne vlasti. Svako u parlamentu ima jednako pravo da glasa po slobodnoj volji. Odluka je bila na Skupštini i ja kao predsjednik Vlade nisam ni inicirao ni podržao donošenje ove rezolucije”, naveo je Zdravko Krivokapić.

On je kazao da je više puta govorio da ne možemo politizovati nevine žrtve i koristiti ih za sakupljanje jeftinih političkih poena. Bilo da je riječ o žrtvama u Jasenovcu, Srebrenici, Velici, Bratuncu i bilo gdje drugo…

“Ja iskazujem jednako poštovanje prema svim žrtvama. Iza zločina stoje pojedinci nikada narodi. Nijedan narod ne može biti genocidan zbog postojanja pojedinca iz naroda.

Zdravko Krivokapić: Rezoluciju produbljuje podjele

Opraštamo, suze naših bližnjih ne zaboravljamo, ali se moramo okrenuti budućnosti. Prošlost ne možemo promijeniti. Ali možemo uticati na sadašnjost i bolju budućnost naše djece”, kazao je Zdravko Krivokapić, objavljeno je na njegovom zvaničnom Twitter nalogu.

Istakao je da je Rezolucija o Srebrenici bila nepotrebna, “jer produbljuje dalje podjele i sukobe u društvu”. Pored toga, podsjetio je on, ni u BiH nije usvojena takva rezolucija.

Napomenio je da je Crna Gora već imala usvojenu Deklaraciju Evropskog parlamenta o Srebrenici.

“Možda su ljudi naviokli na “britvu” ili da sprovode naredbe “šefa” na svim nivoima države. Suprotno demorkatskim načelima o odvojenosti jer je to bila dugogodišnja praksa na ovim prostorima. Ali to nije slučaj sa mnom i ovom Vladom. Parlamentarne stranke su nezavisne i same donose odluke. I snose ishod istih, ma kakvi oni bili”, kazao je crnogorski premijer.

Izvor: N1

Ne propustite