RIJEŠITE SE NEPRIJATNOG ZADAHA! Ovi korisni savjeti će vam u tome POMOĆI!

Zanimljivosti
RIJEŠITE SE NEPRIJATNOG ZADAHA! Ovi korisni savjeti će vam u tome POMOĆI!
Za borbu protiv lošeg zadaha koriste se razni proizvodi za oralnu higijenu.

Za borbu protiv lošeg zadaha koriste se razni proizvodi za oralnu higijenu. Međutim, postoje dosta jednostavniji i efikasniji načini kako da se riješite lošeg zadaha i to pomoću stvari koje već imate u vašem domu

Koristite prirodne osvježivače

- Metvica pomaže u borbi protiv lošeg zadaha i osvježava usta.

- Začini kao što su klinčići, kadramom i sjemenke koroma odlične su u borbi protiv neugodnog zadaha.

badbreath

- Soda bikarbona je takođe odlična za ove probleme. Jednostavno otopite kašičicu sode bikarbone u šoljici vode i koristite to za ispiranje usta. Kao alternativu možete umočiti zubnu četkicu u sodu i koristiti je za čišćenje zuba.

- Čaj od listova piskavca takođe je izvrstan antibakterijski osvježivač za usta.

Pijte najmanje dva litara vode dnevno

Organizam vam mora biti hidriran kako biste se riješili lošeg zadaha. Pijenje vode je od velike važnosti kada je riječ o sprčavanju bakterijskog rasta i lošeg zadaha uzrokovanog neadekvatnom vlagom i pljuvačkom u ustima. Izbjegavajte slatke sokove noću jer mogu pomoći bakterijskim talozima tokom noći.

Pazite šta jedete

Postoji hrana za koju znamo da uzrokuje loš zadah, pa ju je zbog toga bolje izbjegavati ukoliko želite da nemate neprijatan zadah. Luk i bijeli luk su najčešći krivci zašto nam smrdi iz usta. Međutim, luk u umjerenim količinama ubija bakterije koje mogu uzrokovati propadanje zuba i bolesti desni.

Bijeli luk i luk  su najčešći krivci zašto nam smrdi iz usta
Izbjegavajte hranu bogatu fruktozom jer podstiče rast bakterija.

Ako ste gladni, jedite jabuke ili pijte jogurt. Jabuke sadrže heteropolisaharidni pektin za koji je poznato da stimuliše proizvodnju pljuvačke, dok aktivne kulture u jogurtu pomažu smanjenju bakterija u ustima.

Očistite jezik

Na vašem jeziku nalaze se bakterije koje uzrokuju loš zadah. Nakon što izribate zube, očistite i jezik.

Perite zube dva puta dnevno

Perite zube dva minuta, dva puta dnevno. Istraživanja su pokazala da tek malo više od 55% žena to radi dva puta dnevno, dok što se tiče muškaraca samo 49% to radi. Pranje zuba i ispiranje usta vodicom pomažu uklanjanju bakterija koje uzrokuju loš miris iz usta.

Zvaćite pomorandžinu koru

Operite koru citrusa (limuna ili narandže), prije nego je stavite u usta kako biste je žvakali. Ne samo da će održavati vaš dah svežim, već će limunska kiselina u njoj podstaknuti veću proizvodnju pljuvačke, koja je prirodna odbrana usta od lošeg daha i plućnih kiselina uzrokovanih propadanjem zuba.

Ne propustite