Plenković tražio podršku Erdogana za reformu Izbornog zakona u BiH

Region
Plenković tražio podršku Erdogana za reformu Izbornog zakona u BiH
Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatražio potporu Turske

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatražio potporu Turske u traženju poštivanja jednakopravnosti triju naroda i provođenju izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Plenković u turskoj Antaliji sudjeluje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i na marginama skupa sastao se s turskim predsjednikom, prenosi zagrebački "Večernji list".

“Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, osobito Hrvati kao malobrojniji“, rekao je hrvatski premijer nakon sastanka.

t

 “U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH, važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio potporu Turske“, istaknuo je Plenković.

“Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, u dijalogu s nama bliskim i prijateljskim institucijama i strankama tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno“, dodao je Plenković referirajući se na najveću bošnjačku stranku u BiH.

Plenković je ocijenio kako su odnosi između Hrvatske i Turske izrazito kvalitetni i prijateljski i rekao da je na hrvatskom tržištu prisutan niz turskih kompanija te da s turske strane postoji “veliki interes“ da se ta saradnja intenzivira.

“Hrvatska je otvorena za to i smatramo da je to izrazito korisno za nas“, naglasio je Plenković.

Ne propustite