TRIK KOJI ĆE VAM POMOĆI DA POTAMNITE BRŽE PRIRODNO i zadržite ten što duže: TAJNA JE SAMO U OVOJ HRANI

Praktična žena
TRIK KOJI ĆE VAM POMOĆI DA POTAMNITE BRŽE PRIRODNO i zadržite ten što duže: TAJNA JE SAMO U OVOJ HRANI
-

Svako ljeto ista priča. S dolaskom toplijih dana počinje razmišljanje o lijepoj, preplanuloj koži i uživanju na moru. No, mnogi na moru provedu samo dva tjedna pa ostatak ljeta zapravo održavaju tamnu put koju su „donijeli“ natrag s mora.

Brončani ten zaštitni je znak ljeta i san svake žene, a realno gledajući, sve nam ljepše stoji kad malo potamnimo.

Kako postići preplanuli ten?

Da biste dobili brončani ten o kojem svi sanjaju, morate se izlagati suncu, a direktno izlaganje sa sobom nosi razne zdravstvene prijetnje. No, postoji rješenje i za to.

Za bezbrižno uživanje u jakom ljetnom suncu i postizanje lijepe i preplanule puti, potrebno je pripremiti kožu izvana i iznutra, a ovi trikovi će vam pomoći kako da to obavite na najbolji način.

Izbjegavanje jakog sunca i pronalazak hlada

Da biste se zaštitili kožu od štetnog utjecaja, potrebno se pridržavati nekih smjernica. Prvo obavezno pravilo je da izbjegavate direktno sunce između 10 i 17 sati. Obavezno ponesite prozračnu, svjetliju odjeću i pronađite hlad. Ne zaboravite da kožu morate hidratizirati i iznutra. Bez vode i šešira ne idite na plažu, ako imate suncobran, otvorite ga i kad vam se ne čini da je sunce jako.

Koristite odgovarajući zaštitni faktor

Pretjerano izlaganje suncu može ubrzati proces starenja kože, uzrokovati mrlje, opekline, ali i ozbiljnija stanja poput raka kože (melanoma). Zato je iznimno važno da više puta nanesete kremu za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 20 (SPF 20). Ako ste slučajno zaboravili kremu, obavezno pronađite hlad, obucite svijetlu odjeću koja reflektira sunčeve zrake ili se ogrnite ručnikom preko glave i ramena.

Prirodna pomoć

Prirodna ulja za sunčanje odličan su izbor jer povećavaju preplanulost, a sadrže vitamine koji kožu čine glatkom i zdravom. Među najbolja se ubrajaju maslinovo ulje i ulje čileanske maline, a ova ulja čine kožu mekom i podatnom te ubrzavaju tamnjenje kože. Možete koristiti i kokosovo ulje, sezamovo ulje, ulje pšeničnih klica ili ulje avokada jer osiguravaju bolje rezultate sunčanja.

kokos

Ipak, budite na oprezu i prije samog izlaganja suncu pripremite i zaštitite kožu, kako ne biste dobili opekline. Obavezno koristite zaštitni faktor (na svjetliju kožu stavite veći SPF) i ulje nanesite prije 10 ili nakon 17 sati.

Hrana za zaštitu i brže tamnjenje

Osim mazanja maslinovim uljem i kremama za sunčanje, potrebno je konzumirati namirnice koje će štititi kožu, ubrzati tamnjenje i spriječiti ljuštenje.

Poznato je da određena hrana sadrži likopen, vrlo vrijedan antioksidans koji daje npr. paradajzom intenzivnu crvenu boju. Osim što može povećati zaštitu od sunca za gotovo 40%, likopen u kombinaciji s prirodnim pigmentom, melaninom, pomaže u tamnjenju i održavanju preplanulog tena duže vremena. Uz paradajz, preporučuje se i konzumacija mrkve, bundeve, kelja i špinata, odnosno povrća bogatog betakarotenom, zatim sira, bobičastog voća i tamne čokolade da preplanuli ten potraje.

 

Izvor: Centarzdravlja.hr

Ne propustite