NEOČEKIVANO UGODAN DAN U SUNČANOJ ŽENEVI: Može li ovo zaista biti početak nekih boljih odnosa između SAD-a i Rusije i što je ta "nova strateška stabilnost" koju Biden toliko spominje?

Svijet
NEOČEKIVANO UGODAN DAN U SUNČANOJ ŽENEVI: Može li ovo zaista biti početak nekih boljih odnosa između SAD-a i Rusije i što je ta "nova strateška stabilnost" koju Biden toliko spominje?
Možda glavno pitanje koje se postavlja nakon iščekivanog današnjeg sastanka između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina je - koja je zapravo bila konkretna svrha ovog sastanka? Dakako, dobro je da se sastanak dogodio, jako dobro, jer dolazi u trenutku dok su američko-ruski odnosi putovali isključivo nizbrdo.

Možda glavno pitanje koje se postavlja nakon iščekivanog današnjeg sastanka između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina je - koja je zapravo bila konkretna svrha ovog sastanka? Dakako, dobro je da se sastanak dogodio, jako dobro, jer dolazi u trenutku dok su američko-ruski odnosi putovali isključivo nizbrdo.

S druge strane i zadnji put kad smo imali sastanak američkog i ruskog predsjednika (sastanak Trumpa i Putina u Helsinkiju 2017. godine) uslijedio je poprilično neugodan epilog u vidu dodatnog i to znatnog pogoršanja američko-ruskih odnosa. Jasno, situacija je tada bila drugačija, sam Trump našao se na meti žestoke medijske kritike u SAD-u te je optužen da je bio preblag prema Putinu (zbog čega je, da bi bar donekle spasio samog sebe, odobrio dodatne sankcije protiv Rusije).

Joe Biden se ne mora nikome dokazivati da je "oštar" prema Rusiji te stoga zapravo može - paradoksalno - biti čak i blaži prema Rusiji, a to je danas i pokazao.

Sastanak je potrajao nekoliko sati iza zatvorenih vrata i nakon toga su uslijedile konferencije za novinare, odvojeno. Prvo je pred novinare stao ruski predsjednik Vladimir Putin koji je zaključio kako je sastanak s Bidenom bio pozitivan i u srdačnom tonu. Također je rekao kako je "progres ostvaren" po pitanju brojnih međunarodnih političkih pitanja.

Za početak konkretne pozitivne vijesti - Putin je potvrdio kako su dogovorili povratak ambasadora u Washington, odnosno Moskvu, te je najavio kako bi se ambasadori mogli vratiti na svoje funkcije već ovog tjedna.

"Smatram da nije bilo nikakvog neprijateljstva", rekao je Putin te istaknuo kako su razgovarali o brojnim zajedničkim temama, primjerice o suradnji na Arktiku.

Bidena je nazvao "državnikom" i "političkim veteranom" koji je temama pristupio na pozitivan način. "Nemate ovako dugačke razgovore s bilo kojim liderom", istaknuo je Putin.

Po pitanju Ukrajine, koja je također bila jedna od tema, Putin je rekao kako Rusija želi samo jedno - implementaciju sporazuma iz Minska kako bi se okončao tamošnji sukob. Pritom je naglasio kako Rusija, za razliku od SAD-a, ne šalje svoju vojsku daleko od svojih granica.

Neposredno nakon Putina novinsku konferenciju održao je Joe Biden.

"Nema zamjene za razgovor licem-u-lice" rekao je Biden na početku svoje konferencije. "Odnos između Rusije i SAD-a mora biti stabilan i predvidljiv", istaknuo je Biden. "Moja agenda nije protiv Rusije već za američki narod", rekao je. Zatim je rekao kako će "pitanje ljudskih prava" uvijek biti na stolu - "Kako bih ja mogao biti američki predsjednik da ne govorim o ljudskim pravima?", rekao je.

"Postoje područja na kojima možemo surađivati, za naše narode, ali i za cijeli svijet - jedno od tih područja je strateška stabilnost. Detaljno smo razgovarali o tome kako smanjiti nuklearni arsenal. Pokrećemo dijalog po tom pitanju, angažirat ćemo vojne dužnosnike i diplomate da rade na tome... Dosta smo govorili i o cyber-sigurnosti", istaknuo je Biden.

Rekao je kako su razgovarali i otvaranju humanitarnih koridora u Siriji kao i o Iranu i nuklearnom sporazumu. "U interesu Rusije je i da ne dođe do nove pojave terorista u Afganistanu", rekao je. Također je rekao kako su razgovarali i o Ukrajini i Bjelorusiji.

"Napravio sam ono po što sam došao. Da definiramo točke zajedničke suradnje... I moram vam reći, ton cijelog sastanka je bio dobar, pozitivan. Tamo gdje se nismo slagali to smo rekli, ali nije bilo napetosti. Tijekom ovog zadnjeg tjedna nadam se da smo pokazali kako se SAD vratio i da ćemo zajedno sa saveznicima raditi na svemu pa tako i glede odnosa s Rusijom", istaknuo je.

"Ovdje se radi o tome kako da idemo dalje... Putin je za vrijeme svoje press konferencije rekao kako moramo donijeti praktičke korake. Za 6 mjeseci do godine dana saznat ćemo jesmo li uspjeli...", rekao je.

Zanimljivo, za vrijeme konferencije Biden je rekao: "Kako bi bilo da ljudi diljem svijeta misle da SAD utječe na tuđe izbore?". Pritom je želio reći da se Rusija uplitala u američke izbore, no ironično je da to govori imajući u vidu kako SAD ima ne samo povijest uplitanja u tuđe izbore već i državne udare.

A što se tiče Kine? Biden je to ovako retorički opisao: "Imate ogromnu granicu s Kinom koja postaje sve moćnija i želi biti dominantna. Vama je ekonomija u lošem stanju... Ne bih rekao da je Putinu u interesu novi Hladni rat".

Zaključak? Čini se da su obje strane pozitivno reagirale. Zanimljivo je da je Biden za vrijeme konferencije u više navrata spomenuo termin "nova strateška stabilnost" te navodi kako će se za nekoliko mjeseci vidjeti može li se to postići.

Nije točno pojasnio što to znači, ali može se pretpostaviti - vjerojatno je vezano uz nešto o čemu smo već pisali ovdje u više navrata. Bidenovoj administraciji je u interesu poboljšanje odnosa s Rusijom zato jer se ne žele simultano fokusirati na konfrontaciju s Rusijom i Kinom.

Novinari su Bidenu postavljali brojna pitanja na koja je mogao odgovoriti krajnje negativno prema Putinu, mogao je, ali nije. Bio je to jedan poprilično drugačiji Biden od onog koji je prije nekoliko mjeseci Putina za vrijeme intervjua nazvao "ubojicom".

Čak i kad mu se obratio novinar američke državne novinske organizacije Slobodna Europa (koja je u Rusiji proglašena "stranim agentom") američki predsjednik nije išao daleko, zapravo nije uopće išao u napad na Putina.

Na samom kraju konferencije čak je došlo i do određenih trzavica između Bidena i novinara. Naime, kad je već odlazio s podija jedna novinarka ga je pitala, poprilično provokativno, kako može išta vjerovati Putinu kad ovaj "ne preuzima odgovornost za cyber-napade i kršenja ljudskih prava". Već iznervirani Biden samo joj je dobacio: "Očito ne znate svoj posao".

I to je bio kraj, zanimljiv kraj jednog zanimljivog i pomalo neočekivanog dana. Poučeni ranijim iskustvom iz Helsinkija ne bi bilo mudro davati konačne prognoze već sada jer bi već sutra ton mogao biti drugačiji kada glavni glas ponovno preuzmu mediji koji su već danas u sunčanoj Ženevi pokazali da im se nikako ne sviđa da američki predsjednik vodi "konstruktivan dijalog" s ruskim predsjednikom. Oni koji su danas došli po dozu konfrontacije ostali su praznih ruku, a to je dobro po ostatak svijeta.

Ne propustite