IMUNOLOG SAVJETUJE DA DOBRO POGLEDATE SVOJE LICE: Ove promjene na koži mogu da ukazuju na ozbiljna oboljenja!

Zanimljivosti
IMUNOLOG SAVJETUJE DA DOBRO POGLEDATE SVOJE LICE: Ove promjene na koži mogu da ukazuju na ozbiljna oboljenja!
Prema riječima imunologa Kseniji Bočarovoj prisustvo podočnjaka ili tamnih kolutova ispod očiju

Prema riječima imunologa Kseniji Bočarovoj prisustvo podočnjaka ili tamnih kolutova ispod očiju može da ukazuje ne samo na to da niste dovoljno spavali ili da ste prethodnu noć "bančili", već i da imate ozbiljne zdravstvene probleme.

haggard

Naravno, ovo nije pravilo, ali ukoliko se podočnjaci ne smanjuju danima, bilo bi dobro da posjetite ljekara i provjerite zdravstveno stanje.

Evo na koja oboljenja mogu da ukazuju ove promjene na licu:

Provjerite jetru

Prema riječima ljekara, podočnjaci najčešće ukazuju na probleme sa jetrom ili bubrezima. Na ove tegobe signaliziraju i drugi znaci: ako je jetra u loše stanju, koža dobija žutu nijansu, a ako su bubrezi problematični - uveče će vam noge i ruke biti otečene.

Ponekad podočnjaci mogu da budu znak jake hipoksije - nedovoljne količina kiseonika u vazduhu koji udišete. Ovo je po pravilu uzrokovano nedostatkom esencijalnih mikroelemenata, kao što su na primjer gvožđe ili selen.

Kada nema razloga za brigu?

U nekim slučajevima podočnjaci nisu posljedica razvoja opasnih bolesti. Pa tako, što je osoba starija, koža ispod očiju postaje tanja i zato dobija tamnu boju. Stručnjak savjetuje da, ipak, provjerite da li je riječ i o sljedećim uzrocima:

- Treba isključiti da se ne radi o najčešćim zdravstvenim problemima, kao što su anemija, nedostatak nutrijenata, bolesti bubrega, jetre, kardiovaskularnog i respiratornog sistema - kaže imunolog.

Ne propustite