PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović o spominjanju BiH u dokumentu NATO-a: Nazvao me Stoltenberg i riješili smo u pola minute

Objavljeno:14.06.2021 - 14:06
A A A Times Arial

Predsjednik Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Bruxellesu dao je kratku izjavu novinarima, odgovarajući na pitanja dopisnice HTV-a Jasne Paro. 

O njegovoj borbi oko spominjanja Bosne i Hercegovine u završnoj deklaraciji summita:

 - Prvo ne volim riječ zaprijetio, nisam zaprijetio, ali nakon šest dana ignoriranja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu. I razgovarao sam, nazvao me glavni tajnik oko 15 sati jučer i to je riješeno u pola minute. Što govori samo za sebe, da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u pasusu o BiH uopće spomene Dayton Peace Accords kao osnova funkcioniranja. To je mala stvar za ovaj summit. Vrlo marginalna, to je fusnota, ali za nas to je Big Foot - rekao je Milanović. 

Podsjetimo, summit šefova država ili vlada 30 zemalja saveznica NATO-a završava danas poslijepodne, a u "communiqueu" se spominje BiH.

Večernji list je objavio da je izjava Milanovića da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju NATO-summita ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, urodila plodom.
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!