BRISEL

Danas se održava samit NATO-a, pred zvaničnicima brojne teme

Objavljeno:14.06.2021 - 07:48
A A A Times Arial

Bijela kuća objavila je uoči samita NATO-a, koji se održava danas, da će čelnici Saveza pokrenuti "ambiciozan" skup inicijativa kako bi on i dalje garantirao sigurnost do 2030. i nakon toga.

Bijela kuća objavila je da će se 30 država članica dogovoriti da će revidirati Strateški koncept NATO-a koji će voditi njegov “pristup promjenjivom strateškom okruženju, koje uključuje ruske agresivne politike i akcije; izazove koje predstavlja Narodna Republika Kina našoj kolektivnoj sigurnosti, prosperitetu i vrijednostima; te transnacionalne prijetnje kao što su terorizam, kibernetičke prijetnje i klimatske promjene”.

Bijela kuća navodi da će novi Strateški koncept biti pripremljen za usvajanje na samitu NATO-a 2022.

- Saveznički čelnici pokrenut će ambiciozan skup inicijativa kako bi osigurali da NATO i dalje pruža sigurnost našim građanima do 2030. i nakon toga  - navodi se u saopćenju.

Predsjednik Biden stigao je u nedjelju u Brisel radi tog samita.

Čelnici NATO-a također će utvrditi korake kako bi se osigurala “tehnološka prednost” Saveza te dogovoriti Akcijski plan za klimatsku sigurnost.

NATO će na samitu dogovoriti reforme Saveza, pod nazivom NATO 2030.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg iznijet će devet područja u kojima bi se NATO mogao modernizirati u srednjem roku, uključujući više zajedničkog savezničkog financiranja vojnih operacija.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!