10 ZNAKOVA DA STE ZAVISNI OD ŠEĆERA: Krizirate za slatkišima, AKO RADITE OVE STVARI U VELIKOM STE PROBLEMU!

Objavljeno:13.06.2021 - 22:02
A A A Times Arial

Mislite da jedete previše slatkiša? Provjerite, možda ste zavisni od šećera!

Stručnjaci su odavno utvrdili da se usljed stalne konzumacije slatkiša u mozgu događaju određene promjene, te da vremenom postajemo zavisni od šećera.

Ukoliko mislite da jedete previše slatkiša, obratite pažnju na sljedeće znake jer pokazuju da ste zapravo zavisni od šećera.

Znaci da ste zavisni od šećera i savjeti kako da pobedite tu zavisnost

1. Jedete slatkiše i kada niste gladni, već vam se prosto jedu?

2. Da li vam se nekad toliko traži nešto slatko, da jednostavno krizirate i ne možete da odolite slatkišima?

Američko psihijatrijsko udruženje kaže da su to klasični znaci zavisnosti. Ako se često prejedate slatkišima, anskiozni ste kada nemate nešto slatko pri ruci, moguće je da je riječ o zavisnosti.

how-eating-sweets-impacts-your-memory-505x337

3. Da li ste razvili neku drugu zavisnost?

Ljudi koji razviju zavisnost od jedne vrste supstance – droge, alkohola, recimo, imaju veću šansu da postanu zavisni još od nečega.

4. Da li ste se ikad osjetili bolje nakon prejedanja slatkišima?

Studije sprovedene na životinjama su pokazale da mozak na šećer ne reaguje kao na hranu, već kao na drogu. Zbog toga se nakon nove doze šećera u jednom kratkom vremenskom periodu osjećate bolje.

5. Da li ste nekad pokušali da izdržite dan ili duže bez unosa slatkiša?

Naizmenično prejedanje i uzdržavanje od slatkiša može da aktivira određene receptore u mozgu, koji će nas terati da zapravo unosimo još više šećera.

6. Da li ustajete iz kreveta noću da jedete slatkiše?

Osim toga, ako ste spremni da preduzmete i neke dodatne korake, na primjer, da idete dužim putem kući s posla, samo da biste kupili nešto slatko, vrlo je moguće da ste razvili zavisnost od šećera,piše Mondo.

7. Da li ste osjetili neke posljedice zbog konzumiranja slatkiša?

Ukoliko ste imali problema sa zdravljem, poslom ili bilo čime, a da je to uzrokovano vašim odnosom prema slatkišima, i to vas ipak nije spriječilo da uživate u šećeru, vrlo je vjerovatno da je riječ o zavisnosti.

Kada radite nešto što znate da nije dobro za vas, i ponavljate ga iznova, to je signal da više nemate kontrolu.

9. Lažete li u vezi sa slatkišima?

Ako lažete koliko ste slatkiša pojeli ili možda sakrivate svoje omiljene deserte po kući jer ne želite da drugi znaju koliko ih jedete, to je znak zavisnosti. Sumnjiv znak je i ako uvijek imate štek slatkiša jer ne možete da podnesete da ostanete bez nečeg slatkog pri ruci.

10. Teško vam je da ustanete ujutro?

Ukoliko još na to imate i uočljiv pad energije popodne, loše spavate, promjenljivog ste raspoloženja, loše koncentracije, sve su to znaci zavisnosti. Popodnevni pad energije se često javlja ukoliko ste ranije tokom dana unijeli previše šećera.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!