BOKVICA JE PRAVO ČUDO PRIRODE, NAŠE BAKE KAŽU DA JE LIJEK ZA SVE: Prisutna je od davnina, IMA SAMO 1 OPASNOST

Porodica i zdravlje
BOKVICA JE PRAVO ČUDO PRIRODE, NAŠE BAKE KAŽU DA JE LIJEK ZA SVE:  Prisutna je od davnina, IMA SAMO 1 OPASNOST
.

Bokvica nam je stigla u goste, možete da je sakupljate sve dok biljka cveta, a koren tokom cele godine

Lekoviti su svi delovi bokvice; idite u prirodu, tamo gde je ljudski nemar nije zagadio, dobro će vam doći i sad i tokom zime. Lišće dobro operite, uklonite peteljke (ostavite mali deo, prosušite na vetrovitom, ali od sunca zaklonjenom mestu). Tako pripremljenu bokvicu možete da koristite dve godine.

338225-plantago-major-844568-960-720-f

Pre nego što počnete da pripremate preparate od bokvice, konsultujte se s lekarom jer postoje oboljenja kod kojih nije preporučljivo preterano korišćenje; posebnu pažnju treba da obrate pacijenti koji imaju trombozu - može dodatno da zgruša krv.

U većini slučajeva korišćenje bokvice protiče bez problema, zato je u narodnoj medicini prisutna od davnina. Smatra se da je univerzalan lek. Sadrži vitamine (posebno vitamin C), minerale, tanine, pektine, gorke materije, alantoin, fitoncide, čak i limunsku kiselinu. Sirup od bokvice mnogi od nas piju kada obole od respiratornih infekcija: odličan je čuvar disajnih puteva, olakšava iskašljavanje šlajma, sprečava obolevanje pluća.

Sirup od bokvice ne morate da kupujete, možete i sami da ga napravite. U staklenu posudu slažite naizmenično sveže listove koje ste prethodno izgnječili i smeđi šećer (3 cm lišća, 1 cm šećera). Kada stignete do vrha, dobro sve sabijte i ostavite preko noći da se masa dodatno slegne, pa dopunite ujutro posudu istim redom, zatvorite i čuvajte na mračnom mestu koje i leti i zimi ima približno istu temperaturu. Sirup je spreman za upotrebu posle 90 dana, a kada ga otvorite, procedite sadržaj ako je potrebno. Svež sok nemojte da pijete na prazan stomak (tri puta dnevno posle doručka, ručka i većere), pomešajte ga s malo meda (1:2).

Osim što bokvica obnavlja unutrašnju sluzokožu, ona smanjuje kiselost organizma. Pored toga, čisti krv, povoljno utiče na rad bubrega i jetre. Zahvaljujući pomenutom alantoinu, koji stimuliše rast i obnovu ćelija, bokvica se upotrebljava za tretiranje problema u gastrointestinalnom traktu, a posebno je korisna ako se pojavi neko kožno oboljenje (lišajevi, akne). Ne zaboravite da možete da je koristite i kao salatu, u supama, varivima.

Izvor: IInformer

Ne propustite