Nove oštre reakcije političkih lidera nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću

Aktuelno
Nove oštre reakcije političkih lidera nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću
Ne stišavaju se reakcije nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću

Nove oštre reakcije i izjave političkih lidera i predstavnika izvršene vlasti i trećeg dana nakon izricanja drugostepene presude Ratku Mladiću

Riječi pomirenja se ciklično ponavljaju, ali isključivo deklarativno, jer djela ne slijede govor. Kao i svaki put dodatne reakcije uzrokom su novih reakcija na protekle političke poteze suparnika na političkom poligonu.

Rasprava na raspravu i reakcija na reakciju uz obavezno deklarativnu priču o pomirenju, pokoju uvredu i negiranja sudskih činjenica, najkraci je opis dnevne političke scene.

“To je jedna šizofrena situacija za koju ne mislim da je odraz razmišljanja većine građana nego grčevite borbe za političku poziciju gdje je taj dan to tema, a sutra će biti nešto drugo”, kaže Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Oštre reakcije proteklih dana izaziva presuda Mladiću i posljednje izlaganje u Vijeću sigurnosti. Bilo šta drugo Dodiku bi poslužilo za razbijanje BiH ističe za N1 ambasador i stalni predstavnik za BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

“To je za njega jedna floskula koju on svakodnevno radi bilo kroz Predsjedništvo bilo nekim svojim izjavama o secesiji i drugo. Prema tome ovo je samo jedna od aktivnosti koje radi na razbijanju BiH”, kazao je Sven Alkalaj.

Nesrazmjer u kažnjavanju zločina nikada nećemo priznati, poručuje Dodik i dodaje da Bošnjaci smatraju da njima ekskluzivno pripada BiH.

“Taj muslimanski šovinizam danas je veoma sličan onome što zovemo muslimanskim uopšte totalitarizmom širom svijeta”, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Jasno je da je za Dodika ovo težak politički moment, i da mu je potrebno da se on pokaže kao lider poručuje ministrica vanjskih poslova BiH

“Pitanje je samo onoga šta on vidi. Njegovo destruktivno djelovanje ne doprinosi apsolutno nikome, a bojim se ni njemu samom. Diplomate u ministarstvu pripadaju različitim političkim opcijama”, navela je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Trideset godina nakon rata cijeli region još uvijek živi pod pritiskom tih sukoba ističe novinar Vlado Vurušić.

“Sve ono što se događalo, sve ono što je isplivalo i u Hrvatskoj, i u BiH i na Kosovu gdje su bili ratovi zapravo su posljedica politika Slobodana Miloševića i memoranduma dakle Tuđman, Izetbegović, Haradinaj su posljedice Slobodana Miloševića, a ne njegovi ravnopravni partneri”, prenosi N1.

Dodatne reakcije uslijedile su nakon izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o slanju emisara Vučiću, prije četiri godine, da BiH ide u reviziju presude protiv Srbije. Lider Naroda i Pravde je poručio da se takvoj politici suprostavlja, ne šuti i dijelom stidi Izetbegovićevih postupaka.

Iz SDP-a su naglasili da građani Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti nisu nikakva izdvojena, autonomna administrativna jedinica ili pleme. Jednako tako, dodaju u SDP-u, Izetbegović je državni dužnosnik i vodeći čovjek jedne političke partije, a ne plemenski poglavica Bošnjaka.

Ne propustite