Državljanin BiH brutalno ubijen u Sent Luisu

Svijet
Državljanin BiH brutalno ubijen u Sent Luisu
Državljanin BiH, Zemir Begić (32), ubijen je u Sent Luisu, u SAD, zbog čega su uhapšene dvije maloljetne osobe, starosti 15 i 16 godina, a Begićevi sunarodnjaci su zbog tog dogadaja protestovali u tom gradu.

Državljanin BiH, Zemir Begić (32), ubijen je u Sent Luisu, u SAD, zbog čega su uhapšene dvije maloljetne osobe, starosti 15 i 16 godina, a Begićevi sunarodnjaci su zbog tog događaja protestovali u tom gradu.

Begić je ubijen brutalno, udarcima čekića. Nalazio se u svom vozilu kada mu je prišlo nekoliko maloljetnih osoba i počelo udarati u njegov automobil, a onda su napali i njega.

On je pronađen bez svijesti i s povredama glave, stomaka i lica, u nedjelju, sat i po poslije ponoći u jednoj ulici u Sent Luisu. Hitno je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Tinejdžeri su nakon napada pobjegli, ali ih je policija nedugo zatim pronašla i pritvorila, a, kako je objavio St. Louis Bosnian, tragaju za još dvije osobe.

Poslije ovog ubistva, kako je prenio sarajevski "Dnevni avaz", najmanje 50 Bosanaca okupilo se na ulicama Sent Luisa blokiravši jednu saobraćajnicu kako bi izrazili ogorčenje i tražili zaštitu za svoju zajednicu.

Suad Nuranjković (49), koji je bio s Begićem prije napada, ispričao je da su se vraćali iz bara, kada je grupa od najmanje pet tinejdžera počela da lupa po autu, on je izašao i sakrio se na parkingu preko puta, iz straha da neko od napadača nema pištolj.

Jedan od učesnika protesta, Seldin Džanović (24), rekao je da je i njemu prišla grupa tinejdžera sa čekićima, sat vremena poslije napada na Begića, i da je uspio odbraniti se, zadobivši posjekotine na rukama i vratu.

Čelnik policije u tom gradu Sam Dotson okupljenim građanima rekao je, međutim, da policija nema nikakve dokaze da je Begić bio meta napada zato što je Bosanac.

Begić se s porodicom preselio u SAD 1996. godine, dok je u Sent Luis došao prije nekoliko meseci, pošto se oženio zemljakinjom koja živi u tom gradu.

Ne propustite