OPREZ! AKO DJETETU SADA OVO KAŽETE, EVO ŠTA GA ČEKA ZA 15 GODINA: Psiholozi upozoravaju roditelje

Zdrav život
OPREZ! AKO DJETETU SADA OVO KAŽETE, EVO ŠTA GA ČEKA ZA 15 GODINA: Psiholozi upozoravaju roditelje
Svi želimo da naša djeca odrastu u sretne i uspješne odrasle osobe. 

Svi želimo da naša djeca odrastu u sretne i uspješne odrasle osobe. 

Dakle, koristimo odgojne tehnike koje će nam, kako vjerujemo, pomoći da postignemo taj cilj. 

Učimo svoju djecu da slušaju odrasle i koncentriraju se na učenje, ali nikada nam nije palo na pamet da takve lekcije u budućnosti mogu donijeti više štete nego koristi. Neke popularne i široko rasprostranjene ideje više ne koriste mlađim generacijama.

 A šta će se dogoditi za 10-20 godina?

Pogledajte neke zastarjele koncepcije koje bi roditelji trebali prestati nametati svojoj djeci...

1. "MOJE DIJETE TREBA DOBITI SAMO NAJBOLJE"

1

Fredric Neuman, dr. Med. I direktor Centra za liječenje anksioznosti i fobije, vjeruje da je presudna karakteristika razmaženog djeteta nespremnost da uvaži tuđe želje: 

Kad roditelji žele previše udovoljiti djetetu, zapravo im naštete. Kao odrasla osoba takvo dijete postaje vlastiti neprijatelj: ovisnost, nedostatak odgovornosti i loše socijalne vještine, sebičnost i korištenje ljudi u svoju korist čine te ljude nesretnima.

Najbolji je izlaz postaviti granice, odrediti dužnosti djeteta, obratiti pažnju na njegove manire i ponašanje i ne dopustiti mu da pokaže nepoštovanje prema roditeljima ili drugim ljudima. Također će biti korisno naučiti dijete da cijeni rad i vrijednost novca. Na primjer, roditelji mogu djetetu pomoći da pronađe svoj prvi honorarni posao.

2. "MORATE UVIJEK SLUŠATI STARIJE"

2

Roditelji često sanjaju da ih njihova djeca uvijek slušaju. Ali oni ne misle da navika neprestanog poštivanja i igranja po pravilima može biti štetna za budućnost njihove djece. Psihologinja i autorica knjige Mirni roditelji, sretna djeca, Laura Markham, sigurna je da se poslušna djeca pretvaraju u poslušne odrasle osobe.

Takve odrasle osobe imaju manje šansi zauzeti se za sebe i veća je vjerojatnost da postanu žrtve manipulatora.
Oni također mogu samo izvršavati naredbe bez postavljanja pitanja i ne preuzimati odgovornost za svoje postupke. Zato je bitno naučiti dijete kako reći "ne" i izraziti svoje mišljenje.

3. "NE RASPRAVLJAJ SE I NE UZVRAĆAJ"

3

Osoba bi se trebala znati zauzeti za sebe. Ako roditelji pokušaju djetetu staviti do znanja da ni u kojem slučaju ne mogu uvrijediti drugu osobu, dijete će samo šutjeti i trpjeti nasilnike bez riječi. U budućnosti neće moći preživjeti u natjecateljskom okruženju.

Međutim, to ne može biti opravdanje naučiti dijete da se bori sa svakom osobom s kojom ima sukob. Pa kako bi se trebali nositi s nasilnicima? Potući se s njima ili se samo verbalno zauzeti za sebe? O ovom se pitanju raspravljalo široko, a psiholozi su došli do zaključka da dijete treba znati da se ima pravo zaštititi. A ako roditelji nauče svoju djecu kako se zauzeti za sebe, darivat će ih cjeloživotnim poklonom.

Ne propustite