4 ZNAKA DA MOŽDA IMATE ALERGIJU NA SUNCE, A TO NI NE ZNATE! Dr Rašković upozorava na simptome koje ne smijete ignorisati!

Zdrav život
4 ZNAKA DA MOŽDA IMATE ALERGIJU NA SUNCE, A TO NI NE ZNATE! Dr Rašković upozorava na simptome koje ne smijete ignorisati!
.

Trenutno su najaktuelnije alergije. Počela je sezona polena, alergijska kijavica, ali i alergija na Sunce. Sve te alergije se mogu staviti pod kontrolu kada pacijent shvati da mora da uzima lijekove i da obrati pažnju koliko se izlaže alergenima.

Izlaganje kože u periodima visokog UV zračenja i pretjerano sunčanje, može imati izuzetno štetne posljedice po naše zdravlje koje se mogu manifestovati odmah, a to su alergije na sunce, sunčani eritemi i opekotine od sunca. Vidljivi, karakteristični simptomi su da koža postaje crvena, suha i ispucala, a može se pojaviti i osip koji je uglavnom praćen peckanjem i svrabom, a kod opekotina i bol.

2741

Kako razlikovati alergiju na sunce od drugih kožnih oboljenja?

"Alergija na sunce je jedna vrsta osjetljivosti na UV-A zračenje, ali određene talasne dužine. Postoji šest vrsta alergija prema dijelu spektra, međutim ta solarna urtikarija (koprivnjača) je nešto što pacijent može sam da shvati. Dakle, otišao je na more, bio je na Suncu, sunčao se i dobio koprivnjaču samo od sunčanja, a ništa drugo nije bilo u pitanju. Nekada možemo da uzmemo i druge stvari u obzir, ali alergija na Sunce se dosta lako dijagnostikuje", objasnila je alergolog Sanvila Rašković. 

Simptomi alergije na Sunce su jak svrab, osip, crvenilo i peckanje kože, a javljaju se nakon nekoliko sati od izlaganja Suncu, mada može se javiti i nekoliko dana kasnije.

Da li kreme sa zaštitnim faktorom mogu da pomognu?

"Kreme mogu samo da pomognu da se koža zaštiti od tog toplotnog, lošeg djelovanja koje izaziva opekotine, ali u pravom smislu riječi ne mogu baš da zaštite 100 odsto ako se neko izlaže u nekoj određenoj talasnoj dužini u loše doba dana. Ne znači ako smo nanijeli faktor 50 da ćemo biti apsolutno pošteđeni alergije na sunce", istakla je Sanvila.


Ukoliko osoba zna da ima alergiju na Sunce, alergolozi preporučuju da se uz korišćenje kreme sa faktorom 50, piju i antihistaminici.

"To su neškodljivi lijekovi i osobi koja je alergična na Sunce će mnogo bolje proći ljetovanje nego da dobija koprivnjaču, svrab i nelagodnost. Par dana prije nego što pacijent ode na ljetovanje, treba da pije jednu do 2 tablete antihistaminika. Današnji antihistaminici su potpuno bezbijedni i efikasni lijekovi koji ne uspavljuju i ne ometaju kvalitet života uopšte. Ali, to znači da treba blago da se izlaže Suncu, do podneva i poslije 5-6 popodne i praktično da se ne sunča u smislu sunčanja, ali da "prođe kroz sunce" ili da se okupa, to da, da ne čami u apartmanu po cijeli dan. Sa druge strane, ako je u pitanju grad, onda se savjetuje nošenje određene odjeće, recimo tanka majica, neki lagani materijal sa dužim rukavima, šešir, naočare za sunce, krema sa faktorom 50 itd. Sve su to neki vidovi zaštite koji mogu da ublaže tu koprivnjaču", objasnila je doktorka.

Za ljubitelje takozvanog "čvarenja", alergolog Sanvila Rašković dala nam je i savjete o njezi kože prije i poslije sunčanja.

"Mi prije sunčanja savjetujemo antisolarne kreme sa faktorom 50, one su tu da nam omoguće djelovanje protiv opekotina i to toplotno djelovanje, ali i moguće antialergijsko djelovanje. Nakon sunčanja poželjno je nanijeti gel, kremu ili losion koji je baš za tu namjenu, dakle poslije sunčanja. Tako da, apsolutno se to preporučuje i naročito zaštita lica, vrata i dekoltea, jer su to neki dijelovi gdje se najviše pojavljuju sunčane eriteme i tamno crvenilo", rekla je ona.

Posljedice prekomjernog sunčanja u djetinjstvu i mladosti neće se odraziti odmah na koži, već u starijoj dobi. Šanse da se dobije rak kože, odnosno melanom, u zrelom, starijem dobu se povećavaju ukoliko ste u mladosti, najčešće do puberteta, preteranim sunčanjem više puta oštetili kožu i zadobili opekotine.


"Treba se pričuvati Sunca. Ono djeluje na ćelije koje su u koži i vrši male promjene u DNK u ćeliji kože i može da se desi da organizam ne prepoznaje jednostavno tu svoju celiju kao svoju, pa je napadne antitelima. Prošla su ona vremena kad smo govorili što više se izlagati Suncu, naročito djeca itd. Dakle, vrlo umjereno, naravno ne treba se kriti u potpunosti od Sunca, ali vrlo umjereno pogotovo ako neko ima u porodici autoimunsku bolest i alegiju na sunce, da ne govorim o toplotnom i dubljem djelovanju, drugim bolestima, prekancerozama itd", upozorila je Sanvila,prenosi Mondo.

Dakle, ukoliko ispoštujemo savete alergologa, ovog ljeta uz umjereno izlaganje Suncu i korišćenje kreme sa faktorom do savršenog tena!

Ne propustite