TAJNA STARA HILJADE GODINA: Šta će se dogoditi vašem organizmu ako svakoga dana budete jeli trešnje?
Trešnja (lat. Prunus avium L.) listopadna je voćka koja pripada porodici Rosaceae, rodu Prunus.
Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija.
Zahvaljujući rimskom vojskovođi Lukulu, ova je voćka stigla u Rim, gdje je potom započeo njezin intenzivan uzgoj.
Velike zdravstvene dobrobiti
U slatkim bobicama skrivaju se korisni sastojci, koji višestruko pridonose zdravlju i ljepoti.
Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka.
Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata.
Zbog bogatstva antioksidansa, trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.
Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima.
Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva.
Potiču proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Istraživanje provedeno na američkom Univerzitetu u Vermontu dokazalo je da antocijanini djelotvorno ublažavaju upale mišića te grčeve u listovima nogu.
Dobrobiti trešanja
Štite od raka
Plodovi trešnje bogati su luteinom, zeaxantinom i beta-karotenom - spojevima koji su poznati "čistači" slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka.
U njima je, također, obilno prisutan i kvercetin, biljni pigment iz skupine flavonoida.
Prema rezultatima brojnih istraživanja, ovaj spoj zbog snažnih antikancerogenih svojstava značajno doprinosi prevenciji raka.
Ako uzmemo u obzir činjenicu da je kvercetin sadržan i u medu, jabukama i luku, namirnicama koje se nalaze na samom vrhu ljestvice najzdravijih namirnica, tada opravdano i trešnje možemo smatrati voćem neprocjenjive vrijednosti.
Čuvaju srce i krvne žile
Kalij sakriven unutar slatkih trešnjinih bobica, značajno doprinosi zdravlju srca.
Studije su pokazale da konzumacija namirnica bogatih ovim mineralom, može biti od koristi u regulaciji krvnog pritiska, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu.
Pomažu kod upala
Trešnje su poznate po svojoj sposobnosti ublažavanja upala.
Istraživači s Državnog univerziteta u Michiganu otkrili su da antocijanini, spojevi koji daju trešnjama njihovu crvenu boju, imaju snažan protuupalni učinak.
Studija je pokazala da ovi spojevi imaju sposobnost inhibirati enzime koji igraju ključnu ulogu u proizvodnji prostaglandina - prirodnih hemikalija koje sudjeluju u upali.
Studija s Univerziteta California u Davisu otkrila je da redovna konzumacija trešanja unutar 28 dana dovodi do smanjenja biohemijskih znakova upale u krvi.
Izveden je zaključak da konzumiranje trešanja može pomoći protiv hroničnih bolesti kao što su giht, artritis, fibromialgija (bolno stanje mišića), sportskih povreda i mnogih sličnih zdravstvenih tegoba.