Kako prepoznati čisti, prirodni med?

Porodica i zdravlje
Kako prepoznati čisti, prirodni med?
Od davnina su poznata brojna ljekovita i antiupalna svojstva meda. Ova zlata vrijedna namirnica, bogata vitaminima i mineralima, čest je gost na policama naših domova, ali pitanje da li je med koji konzumiramo onaj čisti i prirodni za laike ostaje nepoznanica.


Od davnina su poznata brojna ljekovita i antiupalna svojstva meda. Ova zlata vrijedna namirnica, bogata vitaminima i mineralima, čest je gost na policama naših domova, ali pitanje da li je med koji konzumiramo onaj čisti i prirodni za laike ostaje nepoznanica.  

Novi.ba vam donosi 9 načina pomoću kojih možete otkriti da li je med čist i prirodan:

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbirati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.

2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašičicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

5. Namažite med na krišku hljeba. Prirodni med će otvrdnuti hljeb za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti hljeb zbog sadržaja vode.

6. Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

7. Gledajte da li će se med kristalizirati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

9. Dvije do tri kašičice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. 

Ne propustite