RAK KOŽE SE NAJČEŠĆE JAVLJA NA 2 MJESTA: Simptomi nisu samo na tijelu, obratite pažnju

Porodica i zdravlje
RAK KOŽE SE NAJČEŠĆE JAVLJA NA 2 MJESTA: Simptomi nisu samo na tijelu, obratite pažnju
.

Simptomi raka kože zavise od tipa - bazalni karcinom se razvija kod pacijenata koji su se redovno izlagali suncu, ali je karcinom bijeli, djeluje kao da ima "voštanu" površinu ili izgleda malo udubljen. Moguće je i da površina na koži bude crvenkasta, da ranica ne zarasta ili zaraste pa se ponovo otvori.

Skvamozni karcinom nastaje tamo gdje je koža već oštećena, pa je površina hrapava, mjesto je tvrdo a može doći i do krvarenja.

Oko polovine melanoma počinje nekim novim mladežom koji ne izgleda normalno - često ima neravne ivice, nije simetričan, ima različite boje na sebi. Međutim, melanom se može proširiti i na neke dalje dijelove tijela i tada može izazvati razne simptome koje ne dovodimo u vezu sa rakom kože.

Bazocelularni karcinom kože

bazocelularni-karcinom

Izvor: Shutterstock

Skvamozni karcinom kože

skvamozni-rak-koze

Izvor: Shutterstock

Ako je karcinom u blizini pluća, može se pojaviti osjećaj teškoće u disanju. Melanom može da dovede i do tegoba kao što su glavobolja ili teškoće sa vidom. 

Veoma je važno da pratite sve promjene na tijelu i ako uočite bilo šta što podseća na opisane mrlje, fleke ili mladeže, obavezno se javite na pregled kod ljekara. Prema statistikama, melanomi se kod žena najčešće javljaju na nogama, a kod muškaraca na leđima. Mnogo ređe će se rak kože javiti na onim dijelovima tijela koje su dobro zaštićene od sunca - na primjer, na koži glave, ali i to nije isključeno.

(lepa i srećna)

Ne propustite