OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA, ODMAH ZAPIŠITE: Prenosi se na generacije - EVO O ČEMU JE RIJEČ

Praktična žena
OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA, ODMAH ZAPIŠITE: Prenosi se  na generacije - EVO O ČEMU JE RIJEČ
.

Korijen riječi ćevap je persijskog porijekla, a znači prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke.

Da skratimo priču, evo recepta kako da sami napravite smjesu za ćevape kao pravi ćevabdžija.

sarajevski-cevapi-recept

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji.

Sve što vam je potrebno za prave ćevape je 1,5 kg mljevene junetine, ½ kg janjetine, 4-5 češnja bijelog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuhali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru.

Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete oblikovati ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i to je to.

Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu!

Ne propustite