OVO SU SIMPTOMI INZULINSKE REZISTENCIJE: Mnoge žene ne mogu da ostanu trudne ZBOG OVOGA! PROVJERITE SIMPTOME

Praktična žena
OVO SU SIMPTOMI INZULINSKE REZISTENCIJE: Mnoge žene ne mogu da ostanu trudne ZBOG OVOGA! PROVJERITE SIMPTOME
Seka Aleksić je veoma aktivna na društvenim mrežama, pa je na Instagram nalogu nedavno odgovarala na pitanja pratilaca o raznim temama, kao što su odnosi sa koleginicom Milicom Pavlović, ali i insulinska rezistencija i vantjelesna oplodnja.

Seka Aleksić je veoma aktivna na društvenim mrežama, pa je na Instagram nalogu nedavno odgovarala na pitanja pratilaca o raznim temama, kao što su odnosi sa koleginicom Milicom Pavlović, ali i insulinska rezistencija i vantjelesna oplodnja.

Folkerka je otkrila i da je imala problem da zatrudni zbog insulinske rezistencije.

“Pazila sam šta jedem i pila sam lijek po preporuci ljekara, sigurno četiri godine. Kod mene je to bila smetnja za usjpeh u vantjelesnoj oplodnji. Kada smo to otklonili i kada su se poklopile neke druge stvari, ja sam ostala u drugom stanju”, objasnila je pjevačica tada.

ŠTA JE INZULINSKA REZISTENCIJA?

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a djeluje na skladištenje glukoze u organizmu. Služi kao prijenosnik glukoze iz krvi u stanicu gdje se ona koristi za proizvodnju energije. Iz gušterače se otpušta kada razina šećera u krvi raste, npr. nakon obroka. Oslobađanjem inzulina održava se razina šećera u krvi unutar referentnog intervala.
 
Inzulinska rezistencija (IR) je stanje u kojem stanice mišića i jetre, kao i masne stanice ne prepoznaju inzulin na odgovarajući način zbog čega ne mogu iskorištavati glukozu iz krvi za proizvodnju tjelesne energije. Posljedično dolazi do pojačanog stvaranja inzulina u gušterači, a s vremenom može doći i do porasta glukoze u krvi uz razvoj šećerne bolesti, piše "vasezdravlje.com".

Iako inzulin tradicionalno vežemo uz šećernu bolest, dobro je poznat i njegov učinak na jajnike, posebno u sindromu policističnih jajnika (PCOS).
 
Danas je jasno da sindrom policističnih jajnika nije samo ginekološka bolest, jer uz endokrinološke ima i brojne metaboličke poremećaje koji čine dio metaboličkog sindroma. Procjenjuje se da 5-10 posto žena ima sindrom policističnih jajnika, od kojih veliki dio ima menstrualne cikluse bez ovulacije, odnosno cikluse koji nisu plodni. IR je prisutna u više od 70 posto pretilih bolesnica s PCOS-om te u oko 50-70 posto mršavih žena.

SIMPTOMI

Nažalost, većina bolesnica niti ne zna da ima ovaj poremećaj jer simptomi nisu jasni niti jednoznačni. Inzulin je hormon gladi i njegov suvišak dovodi do pojačane potrebe za uzimanjem hrane i posljedičnog debljanja. S druge strane, gotovo sve pretile bolesnice imaju i neki stupanj inzulinske rezistencije. Na taj način se stvara začarani krug u kojem svaka pojedina odrednica pogoršava ostale. Neke bolesnice se žale na simptome hipoglikemije, posebno nakon većeg unosa ugljikohidrata, koje se manifestiraju osjećajem umora, tresavice i lupanja srca.
 
U bolesnica sa sumnjom na PCOS potrebno je rutinski odrediti i sve spolne hormone, kada se u pravilu nalaze povišeni androgeni, a često i promijenjen međuodnos hormona uz odsustvo ovulacije, što su tipični nalazi za policistični ovarijalni sindrom.  

Bolesnice je također potrebno uputiti ginekologu na ultrazvučni pregled jajnika. Vrlo često bolesnice navode nepravilne menstrualne cikluse, uglavnom izostajanje.

Jedan od znakova IR-e u bolesnica s PCOS-om može biti i Acanthosis nigricans - pojava tamnijih mrlja (hiperpigmentacija) koja se najčešće pojavljuje u kožnim pregibima (pazuh, vrat i prepone).

Mnoge bolesnice se žale na neobjašnjiv osjećaj umora i nemogućnost gubitka tjelesne mase unatoč provođenju dijetetskih preporuka i fizičke aktivnosti.

Možemo li liječiti IR kod bolesnica s PCOS-om?

Trebamo li liječiti IR-u? Dugi niz godina su liječene samo bolesnice s dokazanom šećernom bolešću. Kako je veza između IR-e i kardiovaskularnih bolesti postala jasna, ključnim se nametnulo reagiranje već u najranijim fazama bolesti kada je prisutna samo IR-a. Danas znamo da pravodobnom intervencijom smanjujemo razinu inzulina i androgena, odgađamo i/ili preveniramo intoleranciju glukoze i šećernu bolest, ali i povećavamo stopu ovulacije u bolesnica koje se nose s reproduktivnim izazovima. U konačnici, zasigurno je poželjno ranijom reakcijom spriječiti ozbiljne posljedice koje se kasnije mogu javiti u ovih bolesnica, primarno kardiovaskularne incidente.
 
Promjena životnog stila uz dijetetski režim te redovito provođenje fizičke aktivnosti zasigurno su temelj liječenja. Naravno, za učinak na IR-u neophodno je određene mjere provoditi dulje vrijeme i prihvatiti ih kao novi stil života, a ne privremenu aktivnost. U tom smislu preporuča se nutricionističko savjetovanje i realno postavljen željeni indeks tjelesne mase (ITM). U svjetlu aktualnih trendova potrebno je naglasiti da eventualno izbacivanje glutena iz prehrane neće utjecati na IR-u! Rizik za razvoj šećerne bolesti je posebno izražen u bolesnica koje u obitelji imaju osobe sa šećernom bolešću jer je u njih vjerojatnost razvoja dijabetesa značajno veća.

 

(Novi.ba/Vasezdravlje.com)

 

Ne propustite