Iron Puki ekskluzivno za Novi.ba: Borba za titulu moguća već u avgustu, mogu do samog svjetskog vrha

Boks
Iron Puki ekskluzivno za Novi.ba: Borba za titulu moguća već u avgustu, mogu do samog svjetskog vrha
,

Najbolji bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo, alijas Iron Puki, sinoć je u sarajevskoj Skenderiji pobijedio tehničkim nokautom Mađara Zoltana Seru.

Pukiju je ovo bila 20. pobjeda u karijeri te čak 19. ostvarena nokautom. Naš 32-godišnji bokser je doživio i jedan poraz.

"Ovo je izuzetno bitna pobjeda za mene, jubilarna 20. u karijeri, a 19. izborena nokautom. Ovo mi mnogo znači jer se vraćam ponovo na svoj pobjednički niz", poručio je na početku razgovora za Novi.ba Iron Puki. 

puhalo2

"Sretan sam i zadovoljan pokazanim u ringu, a još vise činjenicom da je moj tim na čelu s glavnim trenerom Ivanom Filipovićem zadovoljan mojom borbom. Osim toga dobio sam stotine čestitki nakon trijumfa, ali i pokazanim na jednom boljem, ozbiljnijem i većem nivou u odnosu na ranijeg Iron Pukija. Zadržao sam svoj fajterski stil, ali sam ga unaprijedio sa ozbiljnim pristupom vođenju borbe i tajmingu poentiranja. Vidjela se velika razlika i ozbiljan napredak, ali ono što je mnogo važno jeste da kako kaže trener Filipović da ima još mnogo prostora za napredak i da mogu uz ozbiljan rad i ozbiljan pristup do samog svjetskog vrha", dodao je. 

Otkrio je da mu je to potvrdila i njegova menadžment kompanija MTK GLOBAL, te bi uskoro mogao dobiti priliku da se bori za jednu od prestižnih svjetskih federacija (WBO-WBA). 

"Borba za titulu bi mogla biti već u avgustu, čekamo još zvanični potvrdu jedne od ovih eminentnih svjetskih federacija. Osim toga, očekujem po upisu meča na svjetsku BoxRec stranicu nove bodove i novi napredak. Trenutno sam bolje rangiran od bivšeg svjetskog šampiona, našeg Felix Sturma, koji je svjetska mega zvjeza. Ovo govorim ne poredeći se s njim, on je svjetska klasa već zbog činjenice da nemam nikakvu podršku institucija naša države, a trebao bih je imati jer imam vrhunske rezultate."

puhalo1

Puki je trenutno 56. bokser svijeta, a Felix Sturm čak 30 mjesta ispod.

"Mi smo kao nacija čudni i ne cijenimo svoje, čak pokušavamo da minimiziramo i obezvrijedimo uspjeh pa na takav način podstićemo naše sportiste i sve mlade da odlaze iz naše zemlje. Država treba da podržava svoje sportske ambasadore s vrhunskim rezultatima ali i mlade perspektivne sportiste", jasno će Iron Puki.

Na kraju se zahvalio svom bokserskom timu IRON PUKI BOXING, zatim tim PFHSC s kojim radi snagu izdržljivosti i kondiciju, potom svom fizioterapeutu Bojan Pavlović-Master,  fizikal nutricionisti Tariku Zolotiću, kao i svim sponzorima, prijateljima i porodici.

(Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba)

Ne propustite