ZNATE LI ZAŠTO SE JAVLJAJU BIJELE MRLJE NA NOKTIMA? Evo na šta vas organizam upozorava

Zanimljivosti
ZNATE LI ZAŠTO SE JAVLJAJU BIJELE MRLJE NA NOKTIMA? Evo na šta vas organizam upozorava
.

Naši nokti nalaze se na udaru svih naših svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Kao rezultat toga, nisu rijetke njihove povremene ozljede. Kad se to dogodi, vjerojatno primijetite bijele točkice ispod nokta. One nastaju kao posljedica štete nanesene ispod nokatnog ležaja.

Točkice nisu jedini oblik u kojem se javljaju posljedice ove traume nokta. Ona se može pojaviti u obliku bijelih okomitih ili vodoravnih crta, mrlja ili potpunog bijelog pokrivača nokta. Znanstveni naziv za ove oznake je leukonychia – “bijeli nokat”.

leukonychia

Točkice se mogu pojaviti iz bilo kojeg razloga – od tako jednostavnog poput grickanja noktiju, do rjeđih slučajeva koji ukazuju na moguće zdravstveno stanje. U najčešćim scenarijima, pretjerani pritisak vjerojatno je vršen na nokat manikurom, uskom odjećom poput čarapa ili cipela ili fizičkim udarcem na sam nokat.

Gljivične infekcije, posebno na noktima nogu, također su poznate po tome da uzrokuju žutilo ili izbjeljivanje nokta.

Ponekad je potpuno ili djelomično bijeli nokat nuspojava određenih bolesti. Takva stanja mogu uključivati ​​ekcem, dijabetes, anemiju, psorijazu ili bubrežne bolesti. U težim slučajevima, ove bijele mrlje mogu biti posljedica reakcije na određene antibiotske lijekove. U rijetkim slučajevima mogu ukazivati ​​na moguće trovanje olovom.

Većina bijelih mrlja na našim noktima je privremena. Iako će trajati do šest tjedana od trenutka traume noktiju, često je potrebno puno više vremena da ih se riješi. Da bi došlo do zacjeljivanja, nokat će trebati u potpunosti izrasti prije nego što se područje s mrljama može obrezati i ukloniti. Taj proces ponekad može potrajati i osam mjeseci ili više.

Srećom, stručnjaci predlažu nekoliko načina kako sa sigurnošću kamuflirati mjesta tijekom čekanja. Ako ozljeda nije ugrađena preduboko u nokat, brušenje nokta može se pokazati učinkovitim u uklanjanju nekih od ovih mjesta.

Inače, stručnjaci predlažu odabir šarenog laka za nokte u kombinaciji sa zaštitnim gornjim slojem kako bi sakrili oznake. Ako je osnovni uzrok mrlja zbog bolesti ili infekcije, obratite se liječniku za posebne dijagnoze i upute za liječenje.

Ne propustite