ZVUČI NAOBIČNO ALI OVO PREPORUČUJU LIJEČNICI: Danas SJEDITE u toplu vodu , RIJEŠIT ĆETE SE MNOGIH PROBLEMA!

Zanimljivosti
ZVUČI NAOBIČNO ALI OVO PREPORUČUJU LIJEČNICI: Danas SJEDITE u toplu vodu , RIJEŠIT ĆETE SE MNOGIH PROBLEMA!
.

Sjedeća kupka, poznata i kao kupka u kukovima, vrsta je kupke u kojoj sjedite zadnjicu i bokove u toploj vodi. To možete učiniti u kadi ili velikom slivu. Obično se koristi u ljekovite svrhe poput ublažavanja nelagode u donjem dijelu tijela i smanjenja upale, iritacije ili bola. Ove kupke preporučuju liječnici i imaju mali rizik od neželjenih efekata.

1. Osnovna morska kupka

Sol je izvrsno antibakterijsko i ljekovito sredstvo. Kao što možda znate, osnovne morske kupke koriste se za brojne stvari, od hemoroida do svrbeža. Vrlo su jednostavni za upotrebu. Trebat će vam oko ¼ šoljice soli da biste dodali najtoplijoj vodi koju možete podnijeti. Ostanite u ovoj kupki najmanje 30 minuta i promijenite vodu kad vam postane prehladno.

Možete koristiti posebnu kupku za liječenje zdravstvenih stanja i lako smanjenje problema kod kuće. Bez obzira na koji način to učinite, imat će isti učinak i pomoći će vam da ublažite nelagodu. Ali trebali biste zapamtiti da ćete u ovoj kupki morati sjediti ne manje od 15 minuta. 5 ili 10 minuta nije dovoljno za smanjenje bolova i nelagode.

how-to-take-sitz-bath-procedure-benefits-and-interesting-facts

2. Soda bikarbona
Također se možete okupati u kupci sa sodom bikarbonom koju možete pronaći u ljekarni ili u prehrambenoj trgovini, ili je možda već imate kod kuće. Ovaj se lijek preporučuje za smanjenje infekcija, jer soda bikarbona djeluje antibakterijski.

Recept je vrlo jednostavan. Stavite 4 do 5 kašika sode bikarbone u sitz kupku. Miješajte vodu dok se soda ne otopi. Sada možete uživati ​​u kupki. Sjednite u njoj najmanje 20 minuta dok voda ne postane hladna.

3. Biljna kupka

Ovo je dobar recept za biljnu kupku, posebno ako ste nedavno rodili dijete. Upotrijebite 1 šoljicu ili 9 oz nerafinirane morske soli, 2 oz cvjetova lavande, 2 oz listova trputca, 2 oz vještice, 2 oz stolisnika, 2 oz nevena i 2 oz kamilice.

Pomiješajte sve sastojke i smjesu stavite u male vrećice. Ugrijte vodu što je više moguće, ubacite jednu vrećicu i pustite da se sol otopi. Kada vam je temperatura vode ugodna, uživajte u sitz kupki.

4. Uljna kupka

Uljne sitz kupke nisu samo ljekovite, već i opuštajuće zbog svog lijepog mirisa. Aromaterapijske sitz kupke pomažu u liječenju intimnih bolesti.

Za ovaj lijek trebat će vam ovi sastojci: 1/2 šoljice soli Epsom, 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice vještičjeg lješnjaka, 1 žlica maslinovog ulja, 8 kapi esencijalnog ulja lavande i 8 kapi esencijalne kamilice ulje. I ne zaboravite na vodu za kupanje!

Samo pomiješajte sol i sodu, zatim dodajte ostatak sastojaka i ponovo izmiksajte. Nakon što se svi sastojci pomiješaju, dodajte ih u toplu kupku. Uživajte u svojoj kupki 15-20 minuta.

sitz-bath

5. Kupka sa borovnicom

Recept s lišćem borovnice pomaže u liječenju infekcija mokraćnog sustava i hemoroida. Pored toga, sitz kupke sa borovnicom liječe proljev i bolesti gastrointestinalnog trakta.

Uzmite 2 kašičice suhog lišća borovnice, dodajte jednu šalicu vode i sve zajedno prokuhajte. Nakon što je odvar gotov, dodajte ga u kupku. Potopite u ovoj kupki oko 20 minuta.

6. Kupka sa ekstraktom hamamelisa

Hamamelis pomaže smanjiti bol, svrbež i krvarenje koji prate hemoroide. Postoje 2 načina za pravljenje ove sitz kupke. Možete dodati oko 10 grama listova hamamelisa u toplu vodu ili možete pomiješati 1/4 šalice soli Epsom zajedno s ekstraktom hamamelisa u malo tople vode.

7. Kupka sa jabučnim sirćetom

Kupke s jabučnim octom prirodni su, antibakterijski lijek koji može pomoći u smanjenju brojnih zdravstvenih problema. Samo uzmite pola šolje organskog jabučnog octa i stavite ga u svoju toplu, slanu kupku. Opustite se i potopite u njega najmanje 15-20 minuta.

Dok se kupate, možete čitati knjigu ili slušati muziku. To ne može biti vrijeme samo za vaše zdravlje, već i za vašu dušu.

 

(Novi.ba)

Ne propustite