U Hrvatskoj otvorena biračka mjesta za lokalne izbore

Region
U Hrvatskoj otvorena biračka mjesta za lokalne izbore
..

U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6572 biračka mjesta, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

To vrijedi i za birače koji su se nakon potresa raselili s Banovine. Ni oni neće moći glasovati u drugim mjestima. Na samoj Banovini, gdje je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, izbori će biti organizirani i u 25 šatora.

Što se bira
Birači odlučuju o sastavu 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Novost je da će se ove nedjelje birati manje zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017. godine. Tako ćemo u skupštinu Zagreba birati 47, umjesto 51 gradskog zastupnika.

Broj članova predstavničkog tijela ovisi o broju stanovnika jedinice u kojoj se bira: najmanje vijećnika, sedam, biraju općine do tisuću stanovnika, najviše, 47, gradovi i županije s više od 300 tisuća.

Na biračkim mjestima više vrsta glasačkih listića
Kad je riječ o zamjenicima, njihov se broj, također, veže uz broj stanovnika jedinice, pa će po dva zamjenika imati župan županije s više od 250 tisuća stanovnika i gradonačelnici četiri velika grada. U općinama i gradovima s manje od 10 tisuća stanovnika više nema zamjenika načelnika i gradonačelnika.

Birače će na biračkim mjestima dočekati više glasačkih listića: za općinsko i gradsko vijeće su ružičasti, za načelnike i gradonačelnike bijeli, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za župane plavi. Sve skupa ima 1232 vrste glasačkih listića.

Zagrepčani će u nedjelju birati i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, a listići za njih su roze i bijele boje.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da zaposlenicima koji u nedjelju rade omoguće izlazak na biralište.

 

 

(N1)

Ne propustite