Dodik: Da li u BiH ima pravde za srpske žrtve!?

Aktuelno
Dodik: Da li u BiH ima pravde za srpske žrtve!?
.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je zločin nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni, koji se dogodio prije 29 godina kada su muslimanske snage ubile 54 vojnika ЈNA, a 44 ranila, mučki i kukavički zločin počinjen iz zasjede koji ni danas, 29 godina poslije nije dobio sudski epilog.

Dodik je naveo da je danas dan tužnog sjećanja na nenaoružane, nedužne mladiće pripadnike ЈNA stradale na Brčanskoj malti, ali i dan kada postavljamo moralno pitanje za one koji 15. maj slave kao tzv. dan oslobođenja i tužnu istinu da su prije 29 godina sa ulica tog grada bageri sakupljali ugljenisana tijela vojnika, a šmrkovi prali ljudsku krv.

On je naglasio da ti koji slave 15. maj čine da zločin i dalje traje, da nevine žrtve proglašavaju agresorima, a zločinci herojima.

- Ako neko slavi dan kada je pobijena i ranjena nedužna mladost koja je u mirnoj koloni krenula da napusti Tuzlu i da ide svojim kućama i svojim porodicama, onda je logično da se zapitamo kakvi smo mi to ljudi, kakvo društvo gradimo i kakva je ovo zemlja - istakao je Dodik.

On je naglasio da porodice stradalih i sve nas koji izražavamo svoje duboko poštovanje prema žrtvi koju su podnijeli već skoro tri decenije muči pitanje šta rade nadležni sudovi, da li u BiH ima pravde i istine.

- Takođe, opravdano se pitamo da li su ove žrtve manje vrijedne od drugih, da li su njihove majke drugačije od majki Srebrenice, da li one nemaju pravo na žalost, zašto su one drugačije majke od majki nevino stradalih u "Tuzlanskoj koloni", Dobrovoljačkoj ulici, da li su njihove crne marame beznačajne - upitao je Dodik.

On je rekao da je ovo, nažalost, još jedan u nizu zločina nad Srbima bez kazne, ali uprkos ignorisanju pravde i istine, Republika Srpska nije i neće zaboraviti ove zločine nad nedužnim mladićima jer su oni bili u časnoj misiji.

Na današnji dan navršava se 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni kada su muslimanske snage ubile 54 vojnika, a 44 ranila.

Za zločin nad vojnicima ni nakon 29 godina niko nije odgovarao, nisu kažnjeni ni počinioci, niti nalogodavci.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila, napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

Ne propustite