EŠERIHIJA KOLI U KAJMAKU I SIRU NA PIJACI: Doktorica objasnila šta će se desiti ako ih pojedete, pomenula i pesticide!

Porodica i zdravlje
EŠERIHIJA KOLI U KAJMAKU I SIRU NA PIJACI:  Doktorica objasnila šta će se desiti ako ih pojedete, pomenula i pesticide!
.

Doktorka iz IZJJ Kragujevca opisala simptome koji će se dogoditi ako unesemo bakterije ili pesticide u organizam.

Nedavno je u dva od deset uzoraka na kragujevačkoj pijaci pronađena ešerihija koli, a doktorka iz Zavoda za javno zdravlje objasnila je šta se dogodi ako je unesemo u organizam kroz mliječne proizvode. 

Sir, kajmak ili drugi delikatesi mogu sadržati ešerihiju koli, ali i druge bakterije koje mogu biti patogene za ljudski organizam.

"Ako je pronađemo u proizvodu, on se uklanja i prodavac najprije mora da uradi analize. Kada dobije uredne rezultate, može da nastavi prodaju", objasnila je na Prvoj doktorka Mirjana Milosavljević iz IZJJ Kragujevca.

"Ako je pronađemo u siru, ne bi trebalo ništa strašno da se desi ukoliko se unese. Ešerihija je 'normalni' stanovnik crijevne flore čovjeka i životinje, tražimo je analizama zato što ona predstavlja indikator, da tokom proizvodnje nisu poštovani higijenski principi. Ona pokazuje da higijena nije bila valjana i da u tim namirnicama možemo naći i druge bakterije koje su patogene za ljudski organizam, koje mogu dovesti do zdravstvenih problema", rekla je ona.

"Ako postoje druge patogene bakterije, pošto se radi o enterobakterija, dovešće do problema sa digestivnim traktom. Mučnina, povraćanje, proliv biće neki od simptoma", rekla je ona.

Da li može da ostavi ozbiljne posljedice?

"Ne bi trebalo", rekla je ona.

Sezonsko voće i povrće takođe se analiziraju, a kada se otkriju pesticidi, reakcija organizma zavisi od njihove vrste i koncentracije, rekla je ona.

"Mogu da dovedu do problema kao što su, u zavisnosti od toga koje su, poremećaji koji zahvataju autonomni nervni sistem, simpatički i parasimpatički. Uglavnom dolazi do simptoma koji mogu da podsećaju na anafilaktički šok", rekla je ona i dodala da su takvi slučajevi zaista retki.

"Na našim pijacama, pod upravom Javnog komunalnog preduzeća, jednom u možda pet godina naiđemo na takvu namirnicu", rekla je ona.

(MONDO)

Ne propustite