KONZUMIRANJE OVE HRANE JEDNOM SEDMIČNO MOŽE SMANJITI RIZIK OD DIJABETESA!

Zdrav život
KONZUMIRANJE OVE HRANE JEDNOM SEDMIČNO MOŽE SMANJITI RIZIK OD DIJABETESA!
.

Održavanje uravnotežene, hranjive prehrane može biti jednako važno za očuvanje zdravlja kao i osiguravanje dovoljno vježbanja. Pokazalo se da određena hrana snažno utječe na vašu dobrobit, uključujući lisnato povrće ili pečurke. Ono što jedete takođe može odrediti nivo šećera u krvi, a jedenje hrane koja će negativno utjecati na te brojke - poput slatkih pića i masnog mesa - dovodi vas u povećani rizik od dijabetesa. Međutim, novo istraživanje otkrilo je da jedenje jedne iznenađujuće hrane svake sedmice zapravo može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.

Jedenje dvije konzerve sardina sedmično može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.

U novoj studiji iz Španije objavljenoj u časopisu Clinical Nutrition, 152 pacijenta u dobi od 65 godina ili starijih kojima je dijagnosticirano kao predijabetično stavili su se u prehrambene programe koji pomažu u sprečavanju bolesti. Jednoj grupi je davano 200 grama sardina - ili otprilike dvije limenke - svake sedmice kao dio njihovog režima i savjetovano je da ribu jedu cijelu bez uklanjanja vitamina D i kostiju bogate kalcijumom.

Prije početka eksperimenta, 27 posto skupine kojoj nije dodijeljeno da jede sardine bilo je u visokom riziku da postane dijabetičar, dok je 37 posto u skupini koja je jela sardine imalo. Nakon godinu dana, bivša skupina koja nije jela sardine zabilježila je pad broja pacijenata s visokim rizikom da postanu dijabetičari za pet procenata, na 22 posto. Međutim, oni koji su jeli sardinu vidjeli su kako je 37 posto pacijenata s visokim rizikom od dijabetesa palo za 29 procentnih poena, na 8 posto, u istom vremenskom periodu.

Grupa koja je sardine uključila u svoj prehrambeni program također je vidjela zdravstvene beneficije, uz rizik od pada dijabetesa. Istraživači su takođe zabilježili smanjene nivoe triglicerida i krvnog pritiska, smanjenje indeksa rezistencije na insulin i povećanje "dobrog" holesterola i hormona koji pomaže razgradnji glukoze poznat kao adiponektin.

"Ne samo da sardine imaju prihvatljive cijene i lako ih je naći, već su i sigurne i pomažu u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2. Ovo je veliko naučno otkriće. Lako je preporučiti ovu hranu tokom liječničkih pregleda, i to je široko prihvaćeno od strane stanovništva, "izjavila je dr Diana Diaz Rizzolo, vodeći autor studije i predavač i istraživač sa Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta Oberta de Catalunya (UOC).

Ne propustite