SAD završava finansije

Evo šta trebate znati o sukobu Izraela i Hamasa, te šta je SAD u svemu tome!

Objavljeno:11.05.2021 - 22:42
A A A Times Arial

U srcu smrtonosnih sukoba između militanata Hamasa i izraelskih snaga sigurnosti nalazi se pravna borba oko imovine. Ali ne bilo koje vlasništvo ili bilo koji vlasnik zemlje.

Vrti se oko grupe palestinskih porodica koje se suočavaju s deložacijom iz svojih domova u Sheikh Jarrah, arapskom naselju u istočnom Jeruzalemu, usred imovinskih zahtjeva židovskih naseljenika. Sudska bitka ponovila je višedecenijske tenzije i izazvala opasnu vojnu konfrontaciju.

Nasilje odjekuje u Washingtonu, gdje je administracija Bidena pod pritiskom nekih demokrata i zagovornika ljudskih prava da osudi izraelski tretman Palestinaca, posebno njegovu politiku naseljavanja koja je stisnula palestinsku teritoriju koja se smanjuje.

"Izraelskoj vladi i dalje pružamo preko 3 milijarde dolara vojne pomoći svake godine - bez uslova ili odgovornosti za bezobzirne kršenja ljudskih prava i kontinuirano ilegalno zauzimanje Palestinske zemlje," rekao je predstavnik Ilhan Omar, D-Minn.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!