KAD DODATE MLIJEKO U KAFU EVO ŠTA SE DESI: Gastroenterolog Voja upozorio, SVI TREBALI OVO DA ZNAJU

Porodica i zdravlje
KAD DODATE MLIJEKO U KAFU EVO ŠTA SE DESI: Gastroenterolog Voja upozorio, SVI TREBALI OVO DA ZNAJU
.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić o mlijeku u ishrani i prvom jutarnjem napitku!

Da li mučnina i nadutost nakon konzumiranja mlijeka ili mliječnih proizvoda označavaju neku bolest, ili samo netoleranciju na laktozu? Da li je to trajna ili privremena pojava, objasnio je prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

"Negdje oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu, to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često, feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bijele sireve ne mogu. Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktaze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu", rekao je on.

"Sekundarna intolerancija može biti posljedica akutnog gastritisa, ta je posljedična. Ali imamo adultnu, počinje oko četvrte godine, počinje da vam se spušta nivo enzima u organizmu", rekao je on.

Ima li istine u tvrdnji da nama, zapravo, mlijeko nije potrebno ako smo odrasli?

"Bravo! Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mlijeko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftino i svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mlijeko vam ne treba. Mlijeko je kapitalno do 12. mjeseca, a nakon toga je adjunkt, jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mlijeka", objasnio je on.

Šta je sa miješanjem kafe i mleka?

"Podržavam miješanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe. Neko voli ukus kafe, bitni uticaj na ishranu nema. Englezi piju čaj s mlijekom, uvijek vri ketl, i ledeno mleko je pored. Zašto ne bi moglo zajedno, naravno. U pitanju je samo ukus", rekao je on.

"Ja pijem instant kafu s mlijekom, imam 75 godina, ne fali mi ništa", rekao je on.

Postoji li mlijeko koje pravi "manje" problema od nekog drugog?

"Jedino magareće, koje je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris. Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da natjerate dijete da popije", rekao je on.

(MONDO)

Ne propustite