IZVJEŠTAJ

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:11.05.2021 - 11:56
A A A Times Arial

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 44 osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 12, odnosno 70,58 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su četiri pacijenta koja su bila zaražen ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 386 osoba.Trenutno je u KS hospitalizirano 149 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 93 a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 56 pacijenata.

Na respiratoru se nalazi  jedan pacijent i to na KCUS-u.U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 11 pacijenata, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno devet osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

Kanton Sarajevo danas bilježi 584 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.991 naš sugrađanin. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.197 zaraženih osoba koronavirusom i 50.366 izliječenih.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 224 pacijenta, od kojih  su tri  transportovana na KCUS , a jedan  u Opću bolnicu.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 39, u Novom Gradu 23, u Semizovcu devet  i na Ilidži pet. Ukupno  su na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađena  263  PCR testa.

Covid-pozivni centar je zabilježio 243 poziva, a obavljeno je i 127 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!