Predsjednik Rumunije pozvao Bidena da pošalje dodatne NATO snage u istočnu Evropu

Svijet
Predsjednik Rumunije pozvao Bidena da pošalje dodatne NATO snage u istočnu Evropu
.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis založio se za veće američko vojno prisustvo "od Baltika do Crnog mora" kako bi se zaštitile zemlje istočne Evrope od Rusije.

On je u ponedeljak kazao predsjedniku Joe Bidenu da su potrebne dodatne NATO trupe na istočnom boku Europe nakon nedavnog gomilanja ruskih snaga na njenoj granici s Ukrajinom.

Svoj stav iznio je na konferenciji Bukureštanske devetororke - Rumunije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije i Litvanije - koje su ili bile dio Sovjetskog Saveza ili ih je Moskva kontrolisala tokom Hladnog rata. Sada su sve članice EU i NATO-a.

screenshot-13

Iohannis je upozorio Bidena, koji je konferenciji prisustvovao putem video veze, na povećane ruske aktivnosti, uključujući crnomorski region.

"NATO mora nastaviti jačati svoju poziciju odvraćanja i odbrane, posebno na istočnom krilu, na jedinstven i koherentan način, od Baltičkog do Crnog mora," rekao je.

"Tražio sam, i tokom razgovora s predsjednikom Bidenom, povećanje savezničkog vojnog prisustva, uključujući SAD, u Rumuniji i na jugu istočnog boka."

Govoreći o nedavnoj mobilizaciji ruskih trupa u blizini Ukrajine - uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da mu je laknulo što je Rusija povukla mnoge snage. Duda je dodao da vjeruje da je to smanjilo rizik od nove ruske invazije.

"Ali nema sumnje da je tamo situacija vrlo teška, da je ukrajinski teritorij okupiran", rekao je Duda. "Ni Evropa ni svijet ne mogu odvojiti pogled od ovog dijela našeg kontinenta."

Sastanak se održao uoči samita NATO-a 14. juna u Briselu, sjedištu saveza.

Na junskom samitu Biden i drugi lideri planiraju razgovarati o napetim odnosima s Rusijom i Kinom, povlačenju trupa iz Afganistana i budućnosti saveza.

Izvor:Klix

Ne propustite