Borenović: Imamo stotine razloga za sukobe, ali hiljade za saradnju, gle čuda, i opozicija u BIH razgovara

Bosna i Hercegovina
Borenović: Imamo stotine razloga za sukobe, ali hiljade za saradnju, gle čuda, i opozicija u BIH razgovara
.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović danas je govorio za N1 o sastancima stranaka Trojke i opozicije u RS. Kako je kazao, normalno je da opozicija na nivou cijele BiH razgovara.

“Gle čuda, i opozicija u BIH razgovara. Mislim da je to prirodno i normalno, razgovarati kako rješavati nagomilane probleme u BiH. Već više od godinu dana podržavamo određene inicijative sa kolegama iz FBiH”, istakao je i poručio:

“Sasvim logično je da razgovaramo, nema tu nikakvog ujedinjenja, koalicije. Jedno od prioritetnih pitanja je kako reformisati pravosuđe i učiniti ga efikasnijim. I ono što smo uvijek insistirali kako bi se smanjivale ogromne privilegije i popravilo stanje u koje nas je vladajuća koalicija uvela”.

Borenović je kazao da smatra da smo svjedoci “vješto uigrane priče”.

“Ja mislim da smo mi svjedoci jedne vrlo vješto uigrane priče koja se vrlo vješto plasira od ključnih političkih aktera u BiH. Dodik, Čović i Izetbegović nam strankama nude politiku konflikta, sukoba, pa čak i ratova. Afera “respiratori” je u oba entiteta poprimila ekstremno veliku dimenziju“.

“Nemaju odgovore na ključna pitanja i onda politikama strahova, sukoba i tenzija vladaju narodima. Oni su najveći protivnici svog naroda, rade i protiv FBiH i RS. Ovo što rade je dokaz da su zaslužili da odu u političku penziju i političku prošlost, u najmanju ruku u političku opoziciju”.

Dodaje da je politika PDP-a jasna.

“Mi imamo jasno profilisanu politiku, PDP ima program “Obnova RS” koji tretira ključne segmente obnove koje je potrebno implementirati. Mi smo partija koja je dovoljno moderna, pro-evropska, zasnovana na Dejtonskim principima. Mi želimo zdravu konkurenciju među opštinama, entitetima. Da se takmičimo po broju zaposlenih i imamo normalnu komunikaciju. Nama više ne trebaju sukobi od onih koji se predstavljaju kao branioci ove zemlje“, kazao je i dodao:

“Ako hoćemo da tražimo razloge za sukobe, imamo ih stotine. Ako hoćemo razloge za saradnju, imamo ih hiljade”.

 

(Oslobođenje)

Ne propustite