Pad velike kineske rakete na Zemlju očekuje se između 8. i 10. svibnja

Aktuelno
Pad velike kineske rakete na Zemlju očekuje se između 8. i 10. svibnja
.

Velika kineska raketa koja je izvan kontrole trebala bi ovog vikenda ponovno ući u Zemljinu atmosferu nakon čega se očekuje da njeni ostaci padnu negdje na Zemlju. Očekuje se da će raketa Long March 5B u atmosferu ući 8. svibnja, kazao je glasnogovornik Ministarstva obrane Mike Howard.

“Točnu točku ulaska u atmosferu Zemlje rakete moguće je utvrditi tek nakon nekoliko sati nakon ponovnog ulaska”, rekao je Howard. No, američko svemirsko zapovjedništvo prati raketu putanja.

Dobra vijest je da krhotine koje padaju prema Zemlji uglavnom predstavljaju vrlo malu prijetnju sigurnosti.

“Rizik da će doći do neke štete ili da će nekoga pogoditi prilično je mali – nije zanemariv, mogao bi se dogoditi – ali rizik da će vas pogoditi nevjerojatno je mali”, kazao je astrofizičar Jonathan McDowell i dodao da se ne treba brinuti.

Europska svemirska agencija predvidjela je “zonu rizika” koja obuhvaća “svaki dio Zemljine površine između 41,5 N i 41,5 S širine” , što uključuje cijelo područje Amerike južno od New Yorka, cijelu Afriku i Australiju, dijelove Azije južno od Japana i Španjolsku, Portugal, Italiju i Grčku u Europi, piše CNN.

McDowell navodi da se ulazak rakete u atmosferu očekuje između 8. i 10. svibnja, a najvjerojatnije je da će otpad pasti u ocean jer zauzima najveći dio Zemljine površine. Dodao je da je najveća mogućnost da će raketa pasti u Tihi ocean.

Ne propustite